Şpagă pentru poliţişti: „Să dăm darul de nuntă!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şpagă pentru poliţişti: „Să dăm darul de nuntă!“
Şpagă pentru poliţişti: „Să dăm darul de nuntă!“

Convorbirile telefonice a doi inspectori principali au fost interceptate de Serviciul Român de Informaţii în timp ce negociau „moartea“ unui dosar, contra sumei de 30.000 de euro.Doi poliţişti de la Combaterea Terorismului au ajuns după gratii şi riscă 20 de ani de închisoare, după ce au fabricat un dosar pe care l-au folosit pentru şantaj.

Inspectorii principali de poliţie Ginel Adrian Mărgărit (33 de ani) şi Ioan Daniel Cupe (29 de ani) au ticluit, în amănunt, un „plan de bătaie” pentru a face rost de 30.000 de euro.

Citiţi şi:
Timişoara: Clan interlop trimis în judecată
Târgu-Mureş:Prinşi în flagrant în timp ce îşi şantajau victima
Iaşi: Poliţist achitat cere milioane daune de la stat

Angajaţi ai Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate, Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, poliţiştii au fabricat un dosar cu care au şantajat un cetăţean arab.

Ei au fost prinşi de procurorii DNA în timp ce negociau „albirea dosarului” refugiatului irakian Al Dulaimi Mohamad. Mărgărit şi Cupe l-au păcălit pe irakian că face obiectul unui dosar în care se efectuau cercetări pentru finanţarea terorismului. Inspectorii i-au sugerat însă că totul poate fi trecut „sub tăcere”, contra sumei de 30.000 de euro.

Cuvântul „bani“, interzis în conversaţii

Potrivit convorbirilor telefonice interceptate de SRI, cei doi inspectori erau foarte precauţi. Prima întâlnire cu Al Dulaimi a avut loc la piscina Hotelului Mar­riott, când poliţiştii i-au interzis irakianului să pronunţe în conversaţiile lor cuvântul „bani”.

„Se expune toată lumea şi nu are niciun rost, că nu vreau să-mi stric tinereţea şi eu, şi tu, şi altul”, îi spunea Daniel Cupe „teroristului” cu doar câteva zile înainte de a ajunge după gratii. Pentru a nu da de bănuit că au întâlniri cu persoanele pe care le anchetează, Mărgărit şi Cupe îl percheziţionau de fiecare dată pe Al Dulaimi.

Unul dintre intermediarii mitei, Ulise Bolmadâr, i-a povestit lui Al Dulaimi discuţiile cu Mărgărit şi s-a enervat că a pomenit de un avans dat poliţiştilor, în valoare de 5.000 de euro :

„El m-a chemat: «Dacă se discută ceva de bani, eu mă ridic şi plec». De asta ţi-am făcut semn: opreşte-te şi nu vorbi. Ţi-am făcut şi semn. Eu ţi-am spus şi tu ai accentuat de trei-patru ori. Ultima oară ai văzut că s-a ridicat şi a plecat. Şi el mi-a zis, m-a atenţio­nat: «Vezi să nu vorbească el ceva». Şi tu voiai să recunoască că a primit 5000 de euro?” Denunţătorul Al Dulaimi le-a povestit procurorilor, într-o declaraţie dată la data de 18 aprilie 2009, cum a fost „racolat” de cei doi poliţişti, care i-au pus în faţă un dosar, cu extrase financiare privind firmele sale, din care reieşea că este cercetat pentru spălare de bani, trafic de persoane, crimă organizată, finanţarea terorismului şi alte infracţiuni grave.

Acuzat de finanţarea terorismului

„Poliţiştii mi-au mai spus că dosarul ar fi înregistrat cu număr secret şi că ei pot să facă dosarul „să moară” la ei dacă eu sunt de acord”, a declarat Al Dulaimi. „Aceştia mi-au explicat că mai puţin de 30.000 de euro nu pot accepta, deoarece o parte din sumă trebuie să o dea „mai sus”, a mai povestit irakianul. Din cercetările procurorilor DNA nu a reieşit faptul că şpaga urma să fie dată „mai sus”.

„Am luat în serios anunţurile acestora că infracţiunile pentru care sunt cercetat sunt foarte grave. În repetate rânduri mi-au spus că aş finanţa activităţi teroriste, ceea ce m-a speriat, pentru că sunt acuzaţii foarte grave, iar statutul meu de cetăţean străin m-ar putea pune într-o relaţie delicată cu autorităţile române”, a mai arătat irakianul în declaraţia dată anchetatorilor.
„Au pus la cale botezul“

Mai mult, Adrian Mărgărit l-a avertizat pe irakian că, dacă se află despre faptul că i s-a cerut şpagă, „va fi multă lume supărată”. Discuţia a avut loc imediat după ce irakianul a livrat, prin intermediul lui Ulise Bolmadâr (zis George), prima „rată“ din şpagă, respectiv 5.000 de euro.

„Nu ştiu, că acum am înţeles! George v-a dat ăia cinci mii?”, întreabă Al Dulaimi. „Nu discutăm lucrurile astea, acum! Când e gata, da?”, a replicat Mărgărit. De altfel, după această întâlnire, Cupe l-a anunţat telefonic pe intermediarul mitei că Mărgărit şi Al Dulaimi s-au întâlnit şi „totul s-a oficiat“.  „Au pus la cale botezul dosarului!”, i-a transmis bucuros Cupe. „În sfârşit! Au fixat data «nunţii», a rămas acum să dăm darul“, se bucura şi Bolmadâr.

Proiect de lege

Un astfel de caz - în care autorităţi ale statului se transformă în infractori - nu este unic. Ministrul de Interne, Dan Nica, a propus un proiect legislativ în care se prevede că poliţiştii nu mai au voie, sub nicio formă, să se întâlnească în particular cu persoanele bănuite că ar fi încălcat legea.

„Vezi? Propun clasarea lucrării“

16 aprilie 2009, ora 17.08

Ginel Adrian Mărgărit: Fii atent! Asta-i lucrarea ta! Vezi? E data de ieri. Am rezolvat-o la 15 aprilie 2009. Uite, am lucrarea secretă...

Al Dulaimi Mohamad: Aşa...

G.A.M.: Am spus! Tu mi-ai zis să fie exact ce-a zis ăla, aşa, şi la urmă am spus: „De unde rezultă că aspectele care au făcut obiectul verificării în cadrul prezentei lucrări nu se confirmă... Aşa, propun clasarea lucrării”. Deci, clasarea lucrării poţi să întrebi şi tu ce înseamnă! Adică nu... că ar fi de acord. Deci şeful serviciului cu şefu’ meu aprobă!... Eu cred că exact aceeaşi lucrare...

A.D.M.: Da!

G.A.M.: De-asta ţi-am zis. Uite, în baza unui raport informativ de la serviciile noastre speciale a venit pentru... Înţelegi, atunci nu ţi-am dat...

A.D.M.: Deci, eu am vorbit cu George...

G.A.M.: Da! Deci, ca să fiu sincer, fii drept! Eu nu mai cred. Când nu mai suntem noi prieteni o să fie supărată multă lume, dacă cumva faci vreo surpriză cu mine şi nu te ţii de...


A.D.M.: Cum să nu mă ţin de cuvânt?!

G.A.M.: Corect!

A.D.M.: Nu ştiu, că acum am înţeles! George v-a dat el cinci mii!

G.A.M.: Nu discutăm... nu discutăm lucrurile astea acum, când e gata, da!

A.D.M.: Cum vreţi!

G.A.M.: Da?

A.D.M.: Da’, acum, eu ce garanţie am primit, hm?!

G.A.M.: Păi, eu nu pot să dau pentru că este secret de serviciu. Secret de serviciu! Deţinerea fără drept...asta e, fac eu puşcărie dacă ajunge pe undeva. Eu n-am dreptul... Tu n-ai dreptul să ştii de ce! Asta, în faza asta! Eu, acum, ori se clasa, ori se înregistra dosar penal şi se continuau cercetările. Înţelegi?... Da’ eu nu pot să risc!

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite