Şova s-a umplut de bani ca să împace statul cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a sesizat procurorii anticorupţie în cazul contractelor încheiate de SCA ,,Şova&Asociaţii“ la Turceni şi Rovinari. Şeful ANAF, Sorin Blejnar, susţine că  firma de avocatură a lui Dan Şova a creat statului pierderi de 1,1 milioane de euro. Senatorul Dan Şova se consideră acum victimă politică. 

Un control al Fiscului legat de modul în care Societatea Civilă de Avocaţi „Şova&Asociaţii" ar fi obţinut ilegal peste 1,1 milioane de euro de la două companii de stat, complexurile energetice Turceni şi Rovinari, nu s-a oprit doar la avocaţi şi la foştii directori ai societăţilor de stat.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, deputat de Gorj, este suspectat că ar fi primit, la rândul său, o parte din banii încasaţi de casa de avocatură de la cele două societăţi de stat. Ponta a fost somat de Fisc să justifice cu documente mai multe sume de bani încasate în urma colaborării cu  „Şova&Asociaţii". La 22 iunie, Victor Ponta a primit o invitaţie de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în care era solicitat să se prezinte la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008, precum şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi.

Citeşte despre dezvăluirile în cazul afacerilor „energetice" ale lui Dan Sova în:
Ponta, Şova şi banii dintre ei

Dan Şova, un avocat bogat, cu bani de la stat
Dan Şova, un altfel de băiat deştept al energiei
Autodenunţul lui Şova
Dan Şova, drept la replică mincinos


A mediat companii de stat pe bani grei

ANAF a descoperit mai multe nereguli în contractele încheiate de firma de avocatură „Şova&Asociaţii" cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari, în perioada 2007-2008. Este vorba de contracte acordate prin selecţie de oferte, plăţi considerate ilegale şi onorarii de succes încasate pe munca juriştilor din companiile de stat.

Potrivit raportului ANAF, în contractele de la Turceni şi Rovinari, avocaţii lui Şova au încasat suma de 7,1 milioane de lei (1,8 milioane de euro), din care se estimează, ca fiind cu titlu necuvenit, suma de 4, 4 milioane de lei (1,1 milioane de euro).

La CE Turceni, avocaţii lui Şova au încasat 1,1 milioane de lei (275.000 de euro) drept onorariu de succes pentru câştigarea unui proces legat de o datorie de 48 de milioane de lei ( 12 milioane de euro) pe care societatea de stat o avea de recuperat de la Electrica SA. Suma plătită avocaţilor a reprezentat onorariul de succes de 2%, calculată la totalul creanţei eşalonate pe o perioadă de cinci ani, şi nu la suma recuperată în instanţă, aşa cum prevede articolul 1 din Actul adiţional încheiat la contractul cu CE Turceni, susţine ANAF.

Preşedintele ANAF a declarat că în perioada 2007-2009, cele două companii au diminuat nejustificat veniturile şi au majorat cheltuielile, ceea ce a condus la un prejudiciu de 67 milioane de lei, adică 16-17 milioane de euro.

Senatorul Şova s-a spălat pe mâini

În acea perioadă, Societatea Civilă de Avocatură „Şova&Asociaţii" era controlată, în proporţie de 90%, de senatorul PSD Dan Şova. În urma dezvăluirilor din „Adevărul" Şova a declarat că nu a avut nicio implicare în derularea contractelor cu complexurile Turceni şi Rovinari şi că singurul „responabil de contract" a fost unul dintre colegii săi, avocatul Radu Cernov. La rândul lui, Cernov a susţinut că toate concluziile raportului ANAF „sunt pure aberaţii".

Senatorul PSD a susţinut că în perioada 1 octombrie 2006 - 1 octombrie 2007 era la Londra, fiind masterand la "London School of  Economics". Însă, potrivit raportului ANAF, două dintre  actele adiţionale, care au contribuit la pierderile provocate complexului Rovinari au fost parafate în decembrie 2007 şi decembrie 2008. Cel de-al doilea contract cu CE Rovinari a fost încheiat la 13 februarie 2008. La Turceni, adiţionalele au fost semnate la 1 noiembrie 2007 şi la 29 decembrie 2007. Al doilea contract cu CE Turceni a fost încheiat de „Şova&Asociaţii" la 13 februarie 2008. Cu alte cuvinte, documentele au fost semnate când Şova nu era la Londra.

Şova a mai susţinut că avocaţii săi au lucrat doar la dosare complexe, însă raportul ANAF arată că firma de avocatură a reprezentat CE Rovinari în patru cauze privind banale litigii de muncă. Senatorul PSD a negat şi că l-ar fi sponsorizat pe Victor Ponta cu o maşina de raliu, în valoare de 50.000 de euro. Liderul PSD a menţionat această sponsorizare în declaraţia de avere.

Dan Şova: "Este o decizie pur politică"

Demersul ANAF de sesizare a procurorilor anticorupţie l-a determinat pe Dan Şova să facă noi declaraţii. Senatorul PSD susţine că numele său şi cel al lui Victor Ponta nu poate fi implicat în contractele cu complexurile de la Turceni şi Rovinari.

Mai mult, Şova crede că decizia ANAF de a sesiza DNA este una pur politică. „Este o decizie politică, prin care domnul Blejnar încearcă să acopere marile probleme pe care le are. Tot ceea ce spune ANAF este o făcătură. Dar dacă vor să se folosească de instituţiile statului pentru răfuieli politice, este treaba lor", a declarat pentru Mediafax senatorul PSD.

Şova a mai spus că nici el, nici ceilalţi colegi din fosta firmă „Şova&Asociaţii" nu au fost înştiinţaţi de ANAF în legătură cu sesizarea făcută către DNA. La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că nu comentează informaţiile cu privire la prezumtiva chemare a sa şi a lui Dan Şova la DNA, în urma sesizării făcute de ANAF. El a precizat totuşi că „dacă, în perioada următoare, voi fi chemat la instituţiile statului, cu siguranţă mă voi prezenta pentru a-mi spune punctul de vedere".

"Dacă în perioada următoare voi fi chemat la instituţiile statului, cu siguranţă mă voi prezenta pentru a-mi spune punctul de vedere."
Victor Ponta
preşedinte PSD

17 milioane de euro este, potrivit estimărilor ANAF, suma pierderilor suferite de companiile Turceni şi Rovinari în derularea unor contracte păguboase.

CITIȚI ȘI:

Baronul local Eugen Durbacă este un patriot convins. Cea mai mare avere: bătrâna Dacie 1310

Eugen Chebac este cel mai bogat dintre aleşii locali. Preşedintele CJ preferă Jeepurile

Primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae nu are grija zilei de mâine. Vezi aici ce conturi în bancă are edilul

Mircea Răzvan Cristea, viceprimarul Galaţiului, este un adevărat colecţionar de maşini şi de firme

Viceprimar modest. Nicuşor Ciumacenco se bazează pe moşteniri şi dinţii altora

Fostul prefect, Cosmin Păun era unul dintre cei mai săraci oameni din administraţie. "Sunt un om foarte bogat pentru că am doi copii"

La Consiliul Judeţean se câştigă bine. Vezi ce avere are vicepreşedinta CJ Galaţi

Cel mai sărac director. La AFDJ se câştigă mai prost decât în mediul privat!

Şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice e tare-n case de vacanţă. Vezi aici ce avere are Onica

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite