Soţii şi copiii românilor care muncesc pe cont propriu în Spania pot lucra fără permis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Muncii a anunţat sâmbătă că soţii şi copiii românilor care lucrează pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile pot munci fără permis, acest drept nefiind aplicat şi în cazul părinţilor, fraţilor şi nepoţilor.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ioana Şanta, a declarat că oficialii români din Spania au obţinut o nouă modificare a instrucţiunilor aplicate membrilor de familie după 22 iulie 2011.

"Astfel, membrii de familie ai românilor autonomi (cuenta propria), care muncesc pe cont propriu în Spania şi îşi plătesc singuri cotizaţiile, nu mai au nevoie de permis de muncă. Iniţial, doar membrii de familie ai muncitorilor români angajaţi (cuenta ajena) aveau acest drept", a precizat Ioana Şanta, într-un comunicat de presă.

Specialiştii români din Spania continuă să monitorizeze modul în care funcţionarii spanioli aplică Regulamentul impus românilor după 22 iulie 2011, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii.
Executivul de la Madrid a decis, în 22 iulie, impunerea de restricţiile pentru muncitorii români în Spania.

În 11 august, Comisia Europeana (CE) a aprobat solicitarea Spaniei de a restricţiona accesul lucrătorilor români pe piaţa forţei de muncă până la data de 31 decembrie 2012. Totuşi, Comisia Europeană preciza că nu Madridul, ci Bruxellesul va decide când se va ridica restricţia.

Recent, Spania a modificat instrucţiunile de restricţionare a pieţei muncii pentru lucrătorii români, aducând precizări mult mai clare pentru membrii de familie, care au sesizat zeci de abuzuri făcute de autorităţile spaniole din cauza neînţelegerii unor prevederi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite