Soţia atentatorului de la Stockholm este româncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taymour Abdul Wahab la vârsta de 19 ani (stânga) şi la 29 ani (dreapta)
Taymour Abdul Wahab la vârsta de 19 ani (stânga) şi la 29 ani (dreapta)

Soţia presupusului autor al al atentatului sinucigaş eşuat de la Stockholm este de origine română şi locuieşte în oraşul britanic Luton, la nord de Londra.

Femeia, pe nume Mona, este proprietara unui salon de frumuseţe şi mama a trei copii. Ea a negat că ar fi ştiut despre complot şi s-a declarat "distrusă" de moartea soţului ei, potrivit Daily Telegraph. Poliţia britanică a percheziţionat o casă din Luton, unde locuia soţul femeii.

Două explozii aproape simultane s-au produs sâmbătă după-amiază într-un cartier comercial din Stockholm. Taymour Abdul Wahab (29 ani), presupusul autor al unuia dintre atacuri a murit, iar alte două persoane au fost rănite. Procurorul suedez însărcinat cu ancheta asupra atentatului, Tomas Lindstrand, a anunţat că identitatea presupusului kamikaze este confirmată "în proporţie de 98%".

Cu zece minute înainte de cele două explozii, agenţia suedeză TT şi serviciile de informaţii au primit un e-mail anunţând "acţiuni" ce vizează "războiul împotriva islamului" desfăşurat de Suedia, în special în Afganistan.

Acest e-mail a fost trimis de presupusul kamikaze de pe telefonul său mobil, a precizat procurorul.

Suedia colaborează cu alte ţări, între care Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, pentru a determina dacă presupusul kamikaze avea complici, deşi pare să fi "acţionat singur", a apreciat luni seară ministrul suedez al afacerilor externe, Carl Bildt.

Acesta a catalogat deflagraţiile ca fiind atacuri teroriste, care ar fi putut avea consecinţe catastrofale. Poliţia suedeză crede că bărbatul decedat este un terorist sinucigaş.

Taymour Abdul Wahab era cetăţean suedez şi el locuia în Marea Britanie, unde absolvise universitatea Bedfordshire. Universitatea din Luton a confirmat că un tânăr pe nume Taimour Abdul Wahab, cu cetăţenie suedeză, studiase între 2001 şi 2004 în această instituţie şi a obţinut o licenţă în medicină sportivă.

Taymour Abdul Wahab era considerat un radical de către apropiaţii săi. El îşi botezase fiul Osama, după numele lui Osama ben Laden. Presupusul atentator fusese criticat în repetate rânduri pentru ideile sale extremiste, chiar în Centrul islamic din Luton, de unde a fost exclus după ce alţi membri l-au acuzat că are o "percepţie distorsionată" a islamului.

"M-am opus lui de trei sau patru ori, pentru că avea opinii extremiste", a declarat pentru AFP Qadeer Baksh, preşedinte al "Luton Islamic Centre", o moschee din Luton.

"El spunea că Jihadul este o obligaţie pentru toţi musulmanii şi că nu se poate avea încredere în intelectualii musulmani pentru că sunt manipulaţi de guverne... De fiecare dată, eu îi vorbeam şi-i respingeam ideile", a adăugat Qadeer Baksh.

Ultima confruntare a avut loc în 2007. "A plecat trântind uşa şi nu l-am mai văzut de atunci", a mai spus responsabilul religios.

Farasat Latif, secretar al "Luton Islamic Centre", a precizat pentru BBC că Taymour Abdul Wahab fusese la moschee timp de câteva luni în 2006 şi 2007. "L-am combătut în public. S-a simţit umilit şi nu l-am mai văzut niciodată", a declarat el.

Abdul era înscris pe site-ul de anunţuri matrimoniale Muslima, unde a precizat că a absolvit facultatea de Fizioterapie a Universităţii Bedfordshire. Potrivit profilului său, Abdul s-a născut la Bagdad şi s-a mutat în Suedia în 1992. El ar fi venit în Marea Britanie în 2001, pentru studii. A scris că s-a căsătorit în 2004 şi că are două fete. "Vreau să mă căsătoresc din nou şi mi-ar plăcea să am o familie mare. Soţia mea a fost de acord cu asta", a spus el.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite