Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la doi ani cu executare pentru periclitarea sistemului bancar românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"S-a periclitat prin obţinerea autorizării de funcţionare a BID, prin intermediul depunerii de acte false, întreaga siguranţă a circuitului bancar românesc, aspect ce implică aplicarea

"S-a periclitat prin obţinerea autorizării de funcţionare a BID, prin intermediul depunerii de acte false, întreaga siguranţă a circuitului bancar românesc, aspect ce implică aplicarea unei pedepse ce urmează a fi executate în regim de detenţie". Astfel şi-a motivat, ieri, judecătorul Andi Malaliu, decizia de condamnare la doi de închisoare cu executare pentru uz de fals dată omului de afaceri Sorin Ovidu Vântu în dosarul constituirii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare. Potrivit magistratului, scopul avut în vedere de Vântu, "constituirea unei bănci prin inducerea în eroare a autorităţilor competente în a acorda autorizaţia, respectiv BNR", era unul extrem de periculos.

Judecătorul a mai remarcat metodele folosite de omul de afaceri, ca fiind "extrem de elaborate", în principal de natură financiar-contabilă şi care au implicat folosirea mai multor persoane judecate în dosarul căderii FNI.

Proces tergiversat "cu rea-credinţă"

Magistratul a demonstrat pe aproape zece pagini, după ce a analizat întreg dosarul de urmărire penală şi declaraţiile de martori, că Vântu a folosit o adeverinţă falsă, care atesta că este posesor de unităţi FNI, în valoare de 61 miliarde de lei, pentru a induce în eroare BNR în condiţiile în care în evidenţele FNI nu era înregistrat niciun investitor pe numele Sorin Ovidiu Vântu. Andi Malaliu a mai constatat că pentru cealaltă infracţiune pentru care a fost trimis în judecată Sorin Ovidiu Vântu, fals în declaraţii, a intervenit prescripţia specială şi a încetat procesul penal. El a explicat că "inculpatul a tergiversat soluţionarea cauzei prin formularea cu rea-credinţă a unor cereri de recuzare şi strămutare".

Atitudinea lui SOV pe parcursul procesului penal, în viziunea magistratului, "a fost una nesinceră, în sensul că deşi a recunoscut parţial situaţia de fapt, nu şi-a recunoscut în nicio clipă vinovăţia, încercând, prin intermediul unor înscrisuri emise de un alt inculpat, respectiv Nicolae Popa, să evite răspunderea penală". Condamnarea lui SOV nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel. Judecătorul Andi Malaliu este un magistrat din generaţia tânără. Anul trecut a fost propus, de Consiliul Superior al Magistraturii, preşedintelui Traian Băsescu pentru acordarea diplomei "Meritul Judiciar".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite