Sondaj CCSB: Încrederea românilor în Preşedinţie a scăzut la 17%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinţia, Parlamentul, Guvern şi partidele parlamentare ocupă ultimele locuri în topul încrederii populaţiei, potrivit unui sondaj realizat de Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB), la comanda Pro-Democraţia.

Încrederea populaţiei, potrivit topului CCSB:

- pompieri (89%)
- biserică (80%)
- armată (73%)
- jandarmerie (63%)
- mass-media (61%)
- institute de sondare a opiniei publice (57%)
- primăria localităţii (55%)
- poliţie (55%)
- Serviciul Român de Informaţii (40%)
- Avocatul Poporului (34%)
- organizaţiile non-guvernamentale (33%)
- sindicatele (32%)
- justiţie (29%)
- bănci (25%)

Pe ultimele locuri se află Preşedinţia, cu 17 la sută faţă de 48 la sută într-u studiu din februarie 2009, Parlamentul, cu 14 la sută faţă de 20 la sută în februarie 2009, Guvernul, cu 13 la sută faţă de 26 la sută în februarie 2009 şi partidele politice, cu 12 la sută faţă de 14 la sută în 2009.

La întrebarea "Consideraţi că România în momentul de faţă se îndreaptă într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită?", 80% dintre cei chestionaţi de către CCSB cred că lucrurile merg într-o direcţie greşită, în timp ce doar 12% au optat pentru varianta optimistă.

Potrivit sondajului, 86% dintre respondenţi apreciază că presa este destul de importantă sau foarte importantă pentru democraţie. De asemenea, 62% dintre ei cred în independenţa presei, iar 69% consideră că mass-media serveşte interesele populaţiei. Principala sursă de informaţie rămâne televiziunea pentru 71% dintre respondenţi. Internetul depăşeşte presa scrisă, cu 13% faţă de 9%, în timp ce radioul este prima sursă de informare pentru 6%. În schimb, interesul pentru politică este relativ redus, 38%. Pe de altă parte, 59% dintre cei chestionaţi au admis că discută relativ des pe marginea unor subiecte de sorginte politică.

Jumătate dintre români ar vota pentru reintroducerea pedepsei cu moartea

Sondajul comandat de Pro-Democraţia mai arată că jumătate dintre români ar vota, în cazul unui referendum, pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, 42 ar vota împotrivă, iar 1 la sută nu ar merge să voteze. Restul până la 100% au răspuns "nu ştiu/nu răspund".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite