Sondaj: 11% din români nu ştiu ce se sărbătoreşte de Paşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toţi românii (98%) spun că sărbătoresc Paştele. Nu toţi ştiu însă ce înseamnă sărbătoarea, arată un sondaj de opinie.

SONDAJUL INTEGRAL, ÎN FORMAT PDF

Nouă din zece români se declară o persoană credincioasă, 84% participă la Slujba de Înviere, cei mai activi din acest punct de vedere fiind locuitorii din Moldova (83,1%, spre deosebire de cei din Transilvania şi Banat, unde doar 73,6% recunosc că vor merge la biserică cu acest prilej), arată datele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) în perioada 14-15 aprilie 2011.

Totuşi, nu toţi cei care sărbătoresc Învierea lui Iisus Hristos cunosc semnificaţia acestei sărbători: 7% dintre cei chestionaţi au susţinut că de Paşte se sărbătoreşte Naşterea lui Hristos, în timp ce 4% nu ştiu cesărbătoresc creştinii de Paşti.

Peste 50% din cei intervievaţi afirmă că în regiunea în care locuiesc nu sunt obiceiuri specifice acestei sărbători, ia cei mai mulţi care susţin acest lucru provin din zona de Sud a ţării. Totuşi, dintre cei care au asociat Sărbătorii Paştelui un obicei specific zonei în care locuiesc, majoritatea au indicat "vopsitul ouălor" (23%). Alte obiceiuri menţionate au fost: mersul la biserică în Noaptea Învierii, Udatul/Stropitul sau Tăiatul/Gătitul mielului.

O treime din cei intervievaţi afirmă că banii de care dispun pentru această sărbătoare nu vor fi suficienţi şi vor fi nevoiţi să renunţe la multe produse, iar 14% afirmă că bugetul nu le va ajunge nici pentru strictul necesar.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.281 indivizi de 18 ani şi peste, are o marjă de eroare de ± 2,8% prin metoda CATI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite