Şomerii vâlceni migrează către joburile din turism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de oameni îşi găsesc de lucru în pensiunile şi hotelurile din staţiuni

Faptul că joburile nou create în pensiunile şi hotelurile din staţiuni nu au caracter sezonier este confirmat de conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea. Ion Nicolaescu, şeful acestei instituţii, spune că persoanele care s-au angajat în turism în ultimul timp au făcut-o cu acte în regulă, pe o perioadă nedeterminată. „Mulţi dintre şomeri se reprofilează şi merg spre domenii care prosperă, cum ar fi turismul. Luna aceasta, cei care au intrat astă-iarnă în şomaj tehnic în unităţile din Călimăneşti au revenit la lucru. În plus, s-au făcut angajări noi, oameni care primeau indemnizaţie de şomaj reprofilându-se pentru locurile de muncă din hoteluri şi pensiuni“, a precizat Ion Nicolaescu.

Horezu a luat avânt


O situaţie care susţine cele spuse de specialiştii de pe piaţa muncii este cea din staţiunea Horezu. Aici, în ultimul an, au fost deschise mai multe pensiuni, iar orăşelul s-a clasat pe primul loc la un târg de specialitate din Franţa. Vasile Blidaru, purtător de cuvânt al Primăriei Horezu, spune că, în total, în micul oraş din depresiune, au fost deschise 12 pensiuni turistice. Doar în ultimele şase luni, patru astfel de unităţi de cazare şi-au câştigat margaretele, funcţionând cu autorizaţie de la Ministerul Turismului. „Au fost create în jur de 40 de locuri de muncă noi, majoritatea celor angajaţi provenind din rândul şomerilor. Pentru un oraş mic, cifra este bună, impozitele pe salarii ajung la primărie, iar lucrul acesta aduce o impulsionare a economiei locale“, susţine Vasile Blidaru.

În Govora, zeci de posturi aşteaptă şomerii


Staţiunea Băile Govora beneficiază doar de trei pensiuni acreditate în care lucrează peste 10 angajaţi. În total, sunt însă 400 de persoane care muncesc în domeniu, deoarece există două mari complexuri hoteliere în localitate. Mihai Mecu, de la Centrul de Informare Turistică al Primăriei din Govora, spune că există un deficit al forţei de muncă la hotelierii din staţiune: „Sunt locuri de muncă vacante, au fost anunţate, iar acum se aşteaptă ocuparea lor. După bursa locurilor de muncă s-au ocupat şase posturi, sub necesarul celor de la hoteluri. Sperăm ca în vara aceasta situaţia să se îmbunătăţească“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite