Şomerii sunt recalificaţi pe banii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă a început deja procesul de informare.

Peste o mie de şomeri cărăşeni sunt aşteptaţi să se recalifice în 2009. Din cauza crizei financiare, dar şi a bugetului de şomaj limitat, reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocupare a Forţei de Muncă din Caraş-Severin vor încerca să atragă fonduri europene pentru formare profesională. „Pentru anul viitor, AJOFM Caras-Severin a câstigat un proiect PHARE  pentru formare profesionala care are ca scop specializarea a 40 şomeri în meseria de bucătar, 20 în meseria de ospătar şi 20 pentru meseria de barman“, a declarat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenţiei. Insitituţia împuşcă doi iepuri prin intermediul acestor cursuri, pentru care s-a amenajat o sală specială de cursuri: ajută victimele crizei financiare şi pun pe picioare proiectul extins  „O şansă în plus turismului cărăşan“.

Cursurile se diversifică din 2009
   
Pentru a diminua cât mai mult efectele crizei financiare, AJOFM Caraş-Severin are de realizat, în 2009, un plan de formare profesională care vizează 1100 de şomeri. „Aceştia  vor urma 59 de programe de formare profesională,  53 fiind programe de calificare,  5 programe de iniţiere si un program de specializare. Cursurile sunt diversificate pe mai multe meserii, de la administrator de pensiune turistică, asfaltator, asistent personal al persoanelor cu handicap grav, bucătar, până la frizer, coafor, manichiurist, pedichiurist, inspector resurse umane sau îngrijitor bătrâni la domiciliu. Se vor organiza cursuri şi pentru instalator încălzire centrale termice, lucrător finisor pentru construcţii, lucrător în comerţ, lucrător în cultura plantelor, lucrător în creşterea animalelor, mozaicar faianţar, montator pereţi plafoane din ghips carton, operator calculatoare
electronic şi reţele, operator confecţioner industrial, tâmplar manual şi zidar pietrar tencuitor“, a afirmat Sorin Muşat, directorul executiv al AJOFM Caraş- Severin. Pentru meseriile care sunt incluse în programul de formare profesională pentru anul 2009 şi nu există autorizaţie ca furnizor de formare profesională,  AJOFM va încheia contracte de servicii de formare profesională în condiţiile legii cu furnizori de formare profesională autorizaţi din judeţ.

Reprezentanţii Agenţiei vor încerca să diversifice cursurile în funcţie de solicitările care vor fi anul viitor pe piaţa muncii. Diplomele eliberate la absolvire sunt recunoscute şi peste hotare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite