Somerii de ieri cumpără apartamentede zeci de mii de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 27 km de Sibiu se află localitatea unde s-a născut marele cărturar Gheorghe Lazăr. Aici, la Avrig, până în 1989 se dezvoltase un important centru economic, concentrat în jurul Fabricii de

La 27 km de Sibiu se află localitatea unde s-a născut marele cărturar Gheorghe Lazăr. Aici, la Avrig, până în 1989 se dezvoltase un important centru economic, concentrat în jurul Fabricii de Sticlă şi în jurul Uzinelor Mârşa. Situaţia nu a mai fost la fel de înfloritoare după Revoluţie. şomajul (peste 45% din populaţia activă), lipsa locurilor de muncă, pierderea contractelor de către cele două întreprinderi au avut un impact imediat în sistemul social. Cei mai afectaţi au fost locuitorii din Mârşa, un sat de lângă Avrig, care au fost concediaţi masiv din fosta SC Mecanica, întreprindere ce producea, în proporţie de 80%, componente solicitate de MApN. Din cei 10.000 de angajaţi, acum mai lucrează în sectoarele care au mai fost salvate 2.000 de persoane.
Mârşenii au început să testeze piaţa muncii europene. Astfel, peste 50% din cei care mai populează fosta colonie Mârşa, devenită sat, lucrează peste hotare şi investesc în domeniul imobiliar. Doi investitori vor ridica în Mârşa un complex rezidenţial. În momentul de faţă au fost contractate peste 40 de apartamente de către mârşenii care lucrează în Grecia, Turcia, Italia, Germania şi Spania. Ei plătesc constructorului ratele lunar prin sistemul cardurilor. Mârşenii "occidentali" plătesc între 26.000 şi 30.000 de euro pentru un apartament, care arată conform standardelor văzute de ei în Europa.
Preşedintele Camerei Experţilor Europeni pentru România şi pentru estul Europei, ambasorul CEE, prof. dr. Beniamino Faoro, spune că fenomenul de la Mârşa este normal în contextul în care politica impozitelor şi a fiscalităţii va fi din ce în ce mai mare în mediul urban, comparativ cu mediul rural, demers care va rezulta în urma integrării României în structurile UE.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite