Solventul, un nou cartier al Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea a emis un certificat de urbanism pentru o afacere imobiliară cât un nou cartier, pe locul fostului combinat chimic Dezvoltarea cartierului, afacere de sute de milioane de

Municipalitatea a emis un certificat de urbanism pentru o afacere imobiliară cât un nou cartier, pe locul fostului combinat chimic

Dezvoltarea cartierului, afacere de sute de milioane de euro, este frânată de substanţele periculoase din instalaţiile fostei uzine, dar şi de un litigiu în instanţe.

Un om de afaceri din capitală, Alexander Hergan, proprietarul SC Valkiria Invest SRL Bucureşti, a obţinut un certificat pentru: "Construire ansamblu rezidenţial şi comercial, hotel, complex sportiv şi stadion, parcări şi căi de acces".

Cea mai mare afacere din istorie

Expertul imobiliar Petrişor Morar spune că Solventul este o mină de aur. În Cartea Funciară a Timişoarei, combinatul este întins pe cinci poziţii. Suprafaţa totală a terenurilor din CF Timişoara este de 66 ha. "Metrul pătrat se vinde în zonă cu 300 de euro", spune Aurel Vid, directorul agenţiei imobiliare Sovida.

Fiind vorba de o suprafaţă foarte mare, cu toate utilităţile necesare, valoarea totală a terenului este enormă, spune Dan Manolache, directorul Grupului Trustee: "Numai terenul valorează 300 de milioane de euro" .

Bombă cu hidrogen

Afacerea are însă hibe. Există riscul producerii unor accidente foarte grave. "În instalaţiile Solventul sunt zeci de tone de hidrogen lichid, catalizatori şi acid sulfuric", spune comisarul Marian Eperieş, de la Garda de Mediu. "Solventul este în inventarul obiectivelor cu risc de accidente majore: explozie, incendiu sau emisie de substanţe periculoase", spune Mihai Benga, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Chiar în aceste condiţii, anul acesta, s-a demarat dezafectarea instalaţiilor. "Valkiria a vândut toate instalaţiile societăţii Pacifica Star din Constanţa, care a vândut firmei Intercom Prest, tot din Constanţa. Intercom s-a apucat să demonteze instalaţiile, până când Garda de Mediu a stopat dezafectările", a mai spus comisarul Eperieş. Garda de Mediu şi ISU au blocat dezafectarea.

"Am amendat toate firmele implicate cu 60.000 de lei fiecare. Nu se poate dezafecta nimic fără studii precise de mediu şi de risc", a mai spus Eperieş. Firmele implicate în eliberarea terenului de la Combinatul Solventul vor obţine bani şi din vânzarea materialelor feroase.

Dreptul la proprietate este contestat

Dezamorsarea bombei chimice din instalaţiile Solventul nu este singura piedică în calea construirii noului cartier. O firmă din Bucureşti, Concept LTD, contestă dreptul de proprietate al SC Valkiria Invest SRL asupra fostului combinat.

În toate cărţile funciare este notat procesul deschis de Concept LTD pentru Solventul. Marius Maleta, avocatul Concept LTD, explică litigiul: "Practic clientul nostru contestă dreptul de proprietate al Valkiria asupra Solventul. Există sentinţe prin care AVAS este obligat să vândă Solventul către Concept LTD, înainte de a fi vândut către Valkiria".

Combinat istoric

Solventul a fost una din primele unităţi petrochimice din România. În 1930 a fost inaugurată prima distilerie pentru alcool. În perioada interbelică se producea acetonă şi butanol. După 1944 s-a înfiinţat Întreprinderea Chimică Solventul. Combinatul, în forma actuală, a fost construit în 1976. În 1984 a fost finalizată o a doua etapă de modernizare, prin deschiderea unei fabrici de peroxide de hidrogen.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite