Predoiu: Soluţionarea cererii de extrădare în cazul Necolaiciuc ar putea dura doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi că soluţionarea cererii de extrădare a lui Mihai Necolaiciuc de către autorităţile americane ar putea dura până la doi ani.

"Potrivit colegilor americani, întreaga procedură ar putea dura până la doi ani. Potrivit dreptului american, în procedura de extrădare judecătorii examinează şi chestiuni de fond, soliditatea probelor, spre deosebire de majoritatea statelor europene în care chestiunile de fond nu se analizează în cererile de extrădare", a spus Cătălin Predoiu.

Procedurile de extrădare sunt, în general, complexe, iar cea cu Departamentul de Justiţie al SUA nu face excepţie.  Soluţionarea cererii de extrădare se va face potrivit legii americane, în această procedură neaplicându-se legea română. În total ar putea dura doi ani, a explicat ministrul de resort a explicat, în cadul unei coferinţe de presă.

 El a atras atenţia că admiterea cererii de arestare provizorie este doar un prim pas în procedura de extrădare, urmând ca instanţa federală din Florida să se pronunţe pe cererea de extrădare şi să decidă într-un sens sau altul, a adăugat ministrul Justiţiei.

"Soluţionarea cererii în primă instanţă ar putea dura un an. În cazul în care instanţa statului Florida va admite cererea de extrădare, Mihai Necolaiciuc are dreptul să uziteze de căile de atac prevăzute de legea americană. În principal, Necolaiciuc ar avea la dispoziţie trei căi de atac: una la instanţa federală în complet de opt judecători, una la curtea de apel a statului federal şi alta la Curtea supremă a SUA. În final, dacă se va dispune extrădarea, ordinul de extrădare va fi semnat de secretarul de stat american", a explicat Predoiu întreaga procedură.

Potrivit lui Predoiu, dacă procurorii americani pierd procesul de extrădare, se poate relua procedura pe legile emigraţiei, în vederea expulzării.

"Întreaga procedură se află sub jurisdicţie americană, rămânem însă disponibili pentru orice lămuriri suplimentare, procedură uzuală în orice cerere de extrădare", a spus în încheiere Ministrul Justuiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite