Soluţii pentru şomerii crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsuri: Numărul celor care îşi pierd slujba în primul trimestru din 2009 este mai mare decât cel al tuturor concedierilor din 2008

Măsurile pe care Agenţia le va lua vor fi axate pe recalificare dar şi pe încurajarea firmelor de a angaja şomeri.

Reşiţenii sunt speriaţi de criza economică şi de efectele pe care fenomenul le are. Firmele încep să se închidă, sau să-şi restrângă activitatea, iar oamenii sunt puşi faţă în faţă cu realitatea şomajului. Autorităţile care gestionează şomajul propun câteva soluţii pentru atenuarea efectelor crizei. „În ianuarie numărul ofertelor de muncă este destul de scăzut. Situaţia nu este valabilă doar în Caraş-Severin. La noi probleme sunt în confecţii. Sunt firme care restrâng activitatea, dar avem şi fabrici ale unor  oameni de afaceri din oraş care doresc să preia o parte din forţa de muncă. Ne-au şi anunţat că sunt dispuşi să facă angajări. Cum vin anunţuri de concedieri, anunţăm firmele din Reşiţa”, a declarat Sorin Muşat, directorul executiv adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Instituţia a găsit câteva soluţii pentru valul de concedieri care se prefigurează.

Avantaje pentru angajatori
Se va pune accent pe încurajarea şomerilor de a participa la cursurile de pregătire profesională. „Cursurile sunt diversificate. Avem şi furnizori autorizaţi de formare profesională”, a spus Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM. „Trebuie să se facă un studiu de marketing privind resursele umane din judeţ. Trebuie să se studieze piaţa. Ar trebui să se constituie un organism care poate analiza problema şi găsi soluţii adaptate la situaţia concretă”, a afirmat doctorul în economie, Ilie Cristescu. „Vom promova avantajele pe care le au agenţii care angajează şomeri: subvenţionarea locurilor de muncă pentru cei care au peste 45 de ani, pentru absolvenţi şi pentru cei care mai au trei ani până la pensie. Ne vom concentra atenţia şi pe programul EURES, muncă în străinătate”, a mai declarat Goagă. Cei care încadrează persoane care provin din categoriile amintite primesc diverse sume de bani din bugetul de şomaj.

Studiu
Este nevoie de o analiză şi soluţii adaptate la situa-ţia de pe piaţă

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite