Soluţii ca să scapi de şocul crizei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soluţii ca să scapi de şocul crizei
Soluţii ca să scapi de şocul crizei

În ultima lună, patru oameni din judeţul Iaşi au încercat să-şi pună capăt zilelor din cauza datoriilor la bănci, la cămătari, a afacerilor în faliment sau după ce au fost concediaţi. Psihologii şi specialiştii în piaţa muncii vin cu câteva soluţii care să-i ajute pe oameni să nu dispere atunci când sunt trimişi în şomaj. 

Citeşte mai multe despre cazurile ieşenilor care au recurs la sinucidere:

Ieşeanul Costel Ciornia din comuna Voineşti a fost dat afară sâmbătă la prânz de la firma de construcţii la care se angajase de două luni pentru că i-a reproşat patronului că întârzie plata salariului. Seara, tânărul, care are două fetiţe, una de trei ani şi alta de şase luni, a urcat la mansardă şi a confecţionat un ştreang dintr-un cablu TV, pe care l-a legat de balustrada balconului.

M-am dus după el. Încerca să treacă de partea cealaltă a balconului. Când s-a întors să se uite la mine s-a împiedicat de balustradă şi a căzut în faţa casei, pe beton. Nu se mai putea mişca deloc. Am sunat la spital şi a venit salvarea“, povesteşte Crina Ciornia (22 de ani), soţia bărbatului, care este însărcinată în luna a doua.

Ciornia s-a ales cu fracturi la picioare şi coloana vertebrală, iar acum este internat la Spitalul de Psihiatrie Socola. Bărbatul avea salariu de 1.500 de lei, singura sursă de venit a familiei. S-a mutat la Voineşti împreună cu soţia în urmă cu trei luni, după ce au vândut apartamentul din Iaşi din cauza datoriilor de 4.000 de lei acumulate la întreţinere.

Alţi trei ieşeni au încercat în cursul lunii octombrie să termine socotelile cu viaţa din cauza problemelor financiare sau a pierderii locului de muncă.

Cel mai grav caz este cel al lui Mihai Filote (50 de ani), care a murit după ce s-a aruncat în faţa trenului în apropierea gării din Iaşi. Poliţiştii i-au găsit în buzunar fişa de lichidare de la o firmă unde bărbatul lucrase întreaga viaţă.


Citeşte care sunt ofertele pentru şomerii din Iaşi:

Specialiştii în piaţa muncii sunt îngrijoraţi de numărul în creştere de români care nu pot depăşi momentul când sunt anunţaţi că au rămas fără slujbă. Aceştia propun câteva soluţii simple care îi pot ajuta pe cei descurajaţi să meargă mai departe.

 
1 Fii pregătit mereu să-ţi schimbi jobul!

Alertaţi de cazurile de suicid pricinuite de pierderea locului de muncă, psihiatrii îi sfătuiesc pe angajaţi să aibă o atitudine pozitivă în momentul în care rămân fără loc de muncă.

Medicii susţin că o problemă des întâlnită la angajatul român este mentalitatea înrădăcinată de pe vremea comunismului când o persoană avea, de obicei, acelaşi loc de muncă toată viaţa.La noi este o adevărată psihotraumă dacă un om rămâne fără serviciu. În străinătate, acest lucru este privit cu seninătate de cei mai mulţi dintre angajaţi, pentru că aceştia sunt permanent interesaţi să-şi schimbe locul de muncă“, explică psihiatrul ieşean Gabriel Crumpei.

2 Comunică cu familia!

Psihiatrii mai susţin că, pentru a trece peste momentele şocante când rămâi fără loc de muncă, trebuie să existe o foarte bună comunicare în familie. „Oamenii apropiaţi nu trebuie să rămână indiferenţi, ci să-l susţină moral pe cel concediat. Nimeni nu trebuie să facă o dramă sau să-l învinuiască pe şomer de pierderea jobului“, mai spune Gabriel Crumpei.

Psihiatrul susţine că o soluţie bună pentru e a scăpa de stresul concedierii este refugiul la o persoană apropiată care locuieşte la ţară. „Acest lucru este valabil pentru orăşeni, care nu vor ajunge să moară de foame dacă au o rudă în mediul rural. Acolo, tot se găseşte ceva de pus pe masă“, susţine psihiatrul.

3 Nu te lăsa intimidat de bancă!

Doru Alexandrescu, lider sindical de peste 30 de ani în Iaşi, spune că, situaţia financiară grea prin care trec acum atât angajaţii cât şi şomerii nu se compară cu nicio altă perioadă de mari disponibilizări, de după Revoluţie. „Este un lucru nou pentru că înainte, chiar dacă erai dat afară, tot mai găseai ceva de lucru. Acum, se adună şi ratele la bănci şi şomajul mic şi, mai ales, imposibilitatea de a găsi un job în scurt timp“, explică Alexandrescu.

Sindicalistul consideră că singura soluţie pentru a trece peste aceste momente este acceptarea unui job chiar dacă este sub nivelul de pregătire al fiecărui. Ieşeanul îi mai sfătuieşte pe oameni să nu intre în panică atunci când sunt contactaţi insistent de creditori. „Băncile sunt acum prea agresive, dar oamenii trebuie să ştie că o casă nu poate fi pierdută atât de uşor cum ameninţă firmele de recuperare a datoriilor“, precizează liderul de sindicat.

4 Ai încredere în forţele proprii!

Oamenii de afaceri îi sfătuiesc pe cei care au rămas fără serviciu să încerce să nu îşi piardă încrederea şi să încerce să pună pe picioare propriul business. „Este o metodă de a scăpa de dependenţa faţă de stat sau de patronat“, explică Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi. 

5 Recalifică-te!

Şefii Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă îi sfătuiesc pe cei aflaţi într-o situaţie delicată să se adreseze angajaţilor instituţiei.

Aceştia le pot pune la dispoziţie o listă cu toate joburile disponibile în acelaşi domeniu de activitate sau apropiate de calificarea de bază. Specialiştii mai spun că şomerii trebuie să accepte să participe la cursuri de recalificare, o practică des întâlnită în Occident.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite