Soluţii antiger pentru pieţarii din Deva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la „bătuta” pe loc, până la „terapia cu propolis”, totul este experimentat în Piaţa Devei pentru a veni de hac gerului de – 15 grade. 

În piaţa cu produse agricole din Deva vin zilnic să vândă produse peste 200 de oameni. Ziua de lucru începe dimineaţa devreme, ora şapte, tarabele închizându-se cel mai devreme la ora 16.00. Foarte puţini dintre ei au partener ca să poată lucra în schimburi. Majoritatea suportă stoic gerul, timp de 8-9 ore, şi fiecare a găsit o metodă mai mult sau mai puţin eficientă de a rezista frigului. Iosif Magda este apicultor. Ca să-şi vândă marfa, stă zilnic în ger şapte ore. „Nu rezist dacă nu fac preventiv cură cu propolis, miere şi polen. Eu sunt sensibil la răceli, dar prin produsele apicole îmi întăresc imunitatea”, a spus apicultorul. Vânzătoarea Victoria Gorea a experimentat un alt sistem de rezistenţă la frig, ceaiul. Şi-a dat seama că acesta nu este totuşi extrem de eficient în lupta cu temperaturile scăzute. Atunci a trecut la o variantă cu mai multe calorii. În loc de frunze de ceai, a pus în apa fierbinte un plic de supă instant. „Spre surprinderea mea, m-am încălzit imediat. Doi litri de supă caldă pe zi. Asta e principala mea armă împotriva frigului”, a afirmat Victoria Gorea. Femeia recunoaşte că ajută mult şi „jocul de glezne”, dar cel mai bun remediu este cojocul din blană de oaie care tronează suveran peste celelalte haine.

O „bătută“ ca în tinereţe

Eleonora Suciu, o altă vânzătoare din piaţă, consideră că o haină în plus vine de hac frigului. „Am pe mine un tricou, două bluze, două veste şi o geacă groasă. Sunt şase rânduri de haine. Şi aşa gros îmbrăcată mă mai ia frigul câteodată, că stăm aici la tarabă ca şi câinele pe lanţ”, a spus, nemulţumită, femeia. Gospodinele care vând lactate în piaţă au o soluţie comună anti frig.
„Când ne pişcă frigul mai tare, ne apucăm să dăm din picioare o bătută ca în tinereţe. Jucăm aşa vreun sfert de oră, tot pe loc, şi aşa ne mai dezmorţim oasele”, a explicat Ileana Roman, venită tocmai din Luncoiu de Jos să vândă telemea la Deva.

Doi litri de supă caldă pe zi. Asta e principala mea armă împotriva frigului

Victoria Gorea, Vânzătoare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite