Soluţie de criză: tunsul în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

HUNEDOARA: De voie, de nevoie, mulţi deveni ajung „frizeri amatori”

Tăierea părului în familie aduce  economii, dar e şi un prilej de revedere pentru membrii ei.

Hunedorenii au învăţat „să se servească” acasă, iar frizeriile şi-au pierdut treptat grosul clientelei. Nu are nimeni o statistică, dar la un simplu sondaj pe stradă, tot al cincilea hunedorean îşi scurtează părul în familie. Pe Lucian Ioan Popa îl tunde mama sa.

„Mama mă tunde şi pe mine, şi pe copiii mei. De fapt, pe toată familia. Am rugat-o pe nevastă-mea să înveţe şi ea să tundă, că eu în frizerie nu prea am intenţia să intru. Nu e vorba de bani, ci de un obicei încetăţenit la noi acasă, care ne apropie într-un fel pe toţi atunci când avem «şedinţă» la frizer”, a spus deveanul.

Ultima vizită, acum 25 de ani

 Pe Sorin Tricu îl tunde o mătuşă. El spune că ultima amintire din interiorul unei frizerii este de acum 25 de ani, când, elev fiind,  s-a tuns „periuţă” la începerea anului şcolar.  Traian Manu şi-a cumpărat maşină de tuns acum 11 ani. Se tunde el,  iar cât timp copiii săi au fost mai mici, i-a tuns şi pe aceştia.
Pentru că nu a plătit ca să îşi scurteze părul, deveanul a economisit mii de lei. „Las la o parte ecomiile pe care le-am făcut în anii în care nu am mai călcat pragul frizeriei. Adevărul este că îmi place să tund. Nu ştiu să fac tunsori cu fiţe,  dar mă descurc destul de bine. Pe copii nu-i mai tund acum. Sunt mari, fetiţa poate  merge deja la coafor. Pentru că nu am o freză prea sofisticată, mă pot tunde singur. Soţia mă ajută doar să-mi aranjez bordura la spate”, a explicat Traian Manu. 

Frizerii profesionişti sunt nemulţumiţi

Frizeriţa Marcela Nistorescu crede că cei care se tund „în particular” riscă să aibă probleme. Ea spune că o astfel de manoperă făcută amatoristic poate genera infecţii sau răniri involuntare. Totodată, frizeriţa recunoaşte că această practică goleşte parţial frizeriile. „Pentru noi e rău, că ne lasă fără clienţi. În mare parte, cei care vin să se tundă fac parte din categoria celor care vor o freză mai specială, cu şuviţe sau alte stiluri. Or, aceştia nu sunt prea mulţi”, a spus Marcela Nistorescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite