Soldaţii francezi şi spanioli nevoiţi să părăsească baza kîrgîză de la Manas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa şi Spania au fost nevoite să retragă în această lună trupele lor staţionate la baza militară kÎrgÎză de la Manas, un punct de sprijin al intervenţiei occidentale în Afganistan, Bişkek refuzând să prelungească permisul lor, a anunţat duminică un post de radio spaniol, citat de AFP.

În urma acestei decizii, Spania şi-a transferat la 13 octombrie la baza de la Herat, din vestul Afganistanului, pe cei circa 60 de soldaţi şi două avioane de transport Hercules C-130 până acum staţionate la Manas, a precizat radioul Cadena Ser, citând surse diplomatice anonime, scrie Agerpres.

În acelaşi moment, Franţa şi-a retras de asemenea forţele desfăşurate la Manas, situată în apropiere de capitala kîrgîză Bişkek, potrivit radioului.

La Paris, statul major al armatei a confirmat această retragere pentru AFP: "De la începutul lunii octombrie, aprovizionarea franceză şi cei circa 30 de militari care se ocupau de ea au părăsit Manas pentru Duşanbe unde ei îşi continuă misiunea". "Acordul care îi autoriza să acţioneze în Kîrgîzstan a ajuns la scadenţă şi un nou acord este încă în negociere", a precizat aceeaşi sursă.

Nimeni nu a fost totuşi în măsură să confirme această informaţie duminică la Ministerul spaniol al Apărării.

Mii de soldaţi în drum spre Afganistan tranzitau în fiecare an prin baza de la Manas, care este de asemenea unul dintre principalele puncte de aprovizionare pentru avioanele NATO angajate în această ţară.

Kîrgîzstanul a anulat în martie acordurile încheiate cu Franţa şi Spania pentru utilizarea acestei baze, chiar după ce a anunţat decizia sa de a o închide trupelor americane.

În iunie, Kîrgîzstanul a acceptat până la urmă să lase Washingtonul să utilizeze baza, în schimbul creşterii chiriei şi sub forma unui "centru de tranzit" pentru material nemilitar.

În cursul acestei luni, Spania a trimis o delegaţie în Kârgâzstan pentru a negocia ea însăşi o prelungire a accesului la bază, dar negocierile au eşuat, potrivit Cadena Ser.

Spania a pierdut dreptul de a utiliza baza chiar după ce a acceptat să mărească numărul de soldaţi în Afganistan în perspectiva celui de-al doilea tur al prezidenţialelor prevăzut la 7 noiembrie, notează radioul.

Importanţa strategică a bazei de la Manas, amenajată în 2001, când Statele Unite au lansat ofensiva lor în Afganistan, a crescut în ultimele luni odată cu multiplicarea atacurilor rebele contra convoaielor NATO tranzitând pe drum în Pakistan.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite