Șoferii de taxi fug de haosul din trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aglomeraţia de pe străzile marilor oraşe din Moldova îi sărăceşte pe micii transportatori. Tot mai mulţi taximetrişti din Iaşi, Suceava sau Bacău se reorientează spre alte meserii din cauza traficului infernal şi a concurenţei neloiale.

 La Primăria Iaşi nu mai există în acest moment nicio cerere depusă pentru obţinerea unei autorizaţii de taximetrie. Dacă în anii trecuţi pe listele de aşteptare se înscriau sute de persoane, oficialii Primăriei spun că aprobarea unui dosar este acum un fapt rarisim.

„Există şi solicitări de renunţare la autorizaţie, dar nu putem vorbi de un fenomen. Cei mai mulţi se plâng că taximetria nu mai este tentantă şi renunţă să mai depună actele”, a declarat Valentin Mocanu, şeful Biroului de Reglementare a Transportului Urban din cadrul Primăriei Iaşi.

Curse de jumătatede oră la orele de vârf

Meseria nu mai este la mare căutare şi din cauza noii legi a taximetriei care limitează de la 1.800 la 1.450 numărul maxim de taxiuri care pot circula în Iaşi.

„În acest moment, sunt emise 1.761 de autorizaţii. Nu le putem retrage pe cele deja eliberate, vom aştepta să dispară «pe cale naturală»”, a precizat Mocanu. De altfel, mulţi taximetrişti din oraş declară că aşteaptă primă ocazie pentru a se retrage „de la stradă”.

Aceştia susţin că, din cauza aglomeraţiei, meseria nu mai rentează. „Nu-mi convine nici mie şi nici clientului să facem jumătate de oră la orele de vârf pentru o cursă de şase kilometri. Consum de două ori mai multă benzină, am foarte puţini clienţi şi mă aleg şi cu reproşuri că nu merg mai repede”, spune Constantin Dăscăloiu, taximetrist independent.

Taximetriştii din Suceava se plâng, în plus, că „piraţii” le fură clienţii şi că autorităţile tolerează fenomenul. „Supravieţuiesc de pe o zi pe alta. Ce pui într-o săptămână deoparte cheltuieşti imediat pentru reparaţii, deoarece drumurile sunt sub orice critică.

Dacă eram cu vreo 10-15 ani mai tânăr mă lăsam de meseria asta şi mă apucam de altceva”, a spus Mihai Stemciuc, taximetrist sucevean. În prezent, în municipiul Suceava sunt înregistraţi 330 de taximetrişti, iar în ultima şedinţă de Consiliu Local s-au mai aprobat încă 40 de cereri.

Acuză lipsa de timp

Şi la Bacău taximetriştii mai tineri se arată hotărâţi să-şi găsească altă meserie. Principalele motive invocate sunt programul încărcat şi lipsa clienţilor.

„Nu se câştigă rău, dar trebuie să stai pe drumuri toată ziua. În plus, nu ai niciun viitor. M-am lăsat de curând de meserie şi m-am băgat în vânzări. Banii sunt frumoşi, iar dacă eşti bun, există posibilităţi de promovare”, ne-a declarat Cristian George, fost taximetrist. În Bacău există în total 850 de autorizaţii pentru taximetrie, pe care Primăria le eliberează anual. (Sandrinio  Neagu, Gabriel Mihai)

O alternativă ecologică

Un tânăr de 24 de ani din Iaşi şi-a cumpărat pentru taximetrie o maşină-hibrid, model Toyota Prius. Proprietarul, Andrei Beteagă, declară despre primul „taxi verde” din oraş că, deşi nu rezolvă problema timpului pierdut în trafic, reduce considerabil consumul de combustibil.

 În ciuda preţului piperat, de 32.000 de euro, Beteagă speră că-şi va amortiza investiţia în doi ani. Colegii taximetristului s-au arătat interesaţi de ideea achiziţionării unei maşini cu motor electric, vorbind ca una dintre puţinele variante care le mai rămâne pentru a face din taximetrie o meserie rentabilă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite