Şoferii, pericol pe calea ferată
0În acest weekend, trei conducători auto au provocat accidente care au afectat circulaţia trenurilor. Trei oameni au murit. Şoferul maşinii a decedat pe loc şi este plâns de familie şi cunoscuţi.
Un TIR din care a mai rămas numai basculanta cu roţile în sus. Un tren cu geamurile sparte şi primul vagon aproape rupt în două. Şinele îndoite şi un stâlp de înaltă tensiune doborât la pământ.
Ambulanţe, maşini de pompieri, poliţişti, pasageri tremurând de spaimă şi alte câteva sute de oameni adunaţi ca la urs. Acesta era peisajul de sâmbătă, în jurul orei 16.00, în halta Budăi, după ce acceleratul 1765 Iaşi-Timişoara a izbit în plin un autotren care încerca să treacă peste calea ferată.
„Cred că aveam o viteză de aproape 90 km/h. Când mai aveam aproape 20 de metri până la trecere, am văzut cum TIR-ul vrea să treacă. Am acţionat semnalele de avertizare sonoră şi frâna de urgenţă, dar nu am avut cum să opresc la timp. Am mai apucat numai să mă adăpostesc în sala maşinilor şi apoi a venit bufnitura“, a povestit Alexa Samoilă, mecanicul locomotivei.
„Eu eram în vagonul ăsta, sfărâmat tare“
În urma impactului, autotrenul a fost proiectat în primul vagon, unde călătoreau 15 oameni. Deşi pare greu de crezut, aceştia s-au ales doar cu o sperietură groaznică. Doar un salariat al CFR a avut nevoie să fie spitalizat la Iaşi.
La o oră după accident, Sivica Burdun, una dintre pasagerele din vagonul cu pricina, stătea încremenită afară, în ger, privind în gol spre tren.
Cu ochii ţintiţi la vagonul în care era să moară, femeia a povestit clipele de groază prin care a trecut. „Eu eram în vagonul ăsta sfărâmat tare. Noroc că stăteam pe la mijloc şi nu a venit geamul peste mine. Am lăsat bagajele şi am fugit afară. Am o carte sfântă la mine şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că o să-mi mai văd copiii“, ne-a spus femeia.
„Am auzit o bubuitură, s-a spart geamul şi m-a lovit la cap, dar medicii mi-au spus că nu este grav“, a completat şi Maria Geangă, una dintre pasagerele care au avut nevoie de îngrijiri medicale uşoare.
„Păcat, era un băiat tânăr!“
Nu acelaşi noroc l-a avut şi Teofan Ciornei, şoferul TIR-ului, care a fost spulberat pe şine. În urma impactului, bărbatul de 34 de ani a murit pe loc.
„De două zile suda la prezanele TIR-ului. A vrut să treacă dincolo de linie, dar au început să îi alunecele roţile şi nu a mai scăpat. Păcat, era un băiat tânăr“, a relatat un consătean care a fost martor la tragedie. Sosită în grabă la faţa locului, sora lui Teofan abia a putut rosti câteva cuvinte. „Nu înţeleg cum s-a întâmplat asta. Ştiu doar că voia să mute maşina astăzi“, a spus abătută Felicia Ciornei.


Eu eram în vagonul ăsta sfărâmat tare. Noroc că stăteam pe la mijloc şi nu a venit geamul peste mine. Am lăsat bagajele şi am fugit afară. Am o carte sfântă la mine şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că o să-mi mai văd copiii

Sivica Burdun
pasageră
Duminică neagră

TIMIŞ
. Un grav accident de circulaţie a avut loc ieri-dimineaţă în dreptul localităţii timişene Jabăr. Un şofer şi pasagerul din dreapta au murit, după ce maşina în care se aflau a fost lovită în plin de trenul personal Timişoara-Caransebeş.
Şoferul, un bărbat de 52 de ani, care conducea o camionetă cu numere de Italia, nu a respectat semnalele acustice şi luminoase, fiind lovit în plin.
Poliţiştii fac în continuare cercetări pentru a afla identitatea pasagerului din dreapta. Locomotiva a fost schimbată în urma izbiturii.Niciun călător nu a fost rănit.

BRAŞOV
. Şoferiţă a scăpat, ieri-dimineaţă, ca prin minune după ce maşina pe care o conducea a zburat de pe podul Triaj din Braşov, de la zece metri înălţime. În urma impactului, Alexandra Popa a rămas blocată în maşină şi a fost nevoie de ajutorul unui echipaj de descarcerare al pompierilor.
Şoferiţa a fost transportată la spital şi, din fericire, s-a ales doar cu câteva răni uşoare. Pentru că maşina a fost aproape de calea ferată, angajaţii CFR au fost nevoiţi să întrerupă tensiunea.
Cauzele accidentului, încă neclare
Potrivit martorilor, şoferul TIR-ului, Teofan Ciornei (34 de ani), a fost avertizat cu semnale acustice şi luminoase, însă nu a mai aşteptat să treacă trenul.
„Din primele cercetări se pare că şoferul ar fi făcut anumite manevre de întoarcere înainte de trecerea peste calea ferată şi ar fi ieşit direct în faţa trenului“, a precizat subcomisarul Augustin Capră, şeful Poliţiei Rutiere Iaşi.
Comisarul-şef Liviu Zanfirescu, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, a declarat că sunt puţine şanse ca TIR-ul să fi fost blocat pe şine din cauza zăpezii.
Blocaj de şase ore
Accidentul petrecut sâmbătă la Budăi, în jurul orei 15.30, a dat peste cap transportul feroviar. Circulaţia a fost reluată pe un singur fir de abia după şase ore. „A fost avariat un stâlp care susţinea reţeaua electrică şi a durat mai mult timp până a fost restabilită circulaţia“, a precizat agentul-şef Adrian Strugaru, din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare (TF) Iaşi.
Călătorilor din acceleratul Iaşi-Timişoara le-a fost pusă la dispoziţie o altă garnitură de tren pentru a ajunge la destinaţie. Ieri se circula tot pe un singur fir, iar în zona localităţii Budăi erau restricţii de viteză de cinci kilometri la oră. Niciun tren nu a fost anulat. „De luni de la ora 12.00, se va circula normal“, a declarat Cristian Ghibu, directorul CFR Iaşi.

În urma accidentului, şoferul TIR-ului a murit