Şoferii nu ştiu să rezolve accidentele uşoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii nu ştiu să rezolve accidentele uşoare
Şoferii nu ştiu să rezolve accidentele uşoare

Constatarea amiabilă, încă un mister pentru slătineni

De la 1 iulie procedura de constatare amiabilă de accident oferă o alternativă şoferilor implicaţi în accidente uşoare. Aceasta se aplică în cazul în care accidentul s-a petrecut numai pe teritoriul României şi sunt implicaţi cel mult doi şoferi, iar în evenimentul produs sunt numai pagube materiale. Dacă în accident sunt implicate mai mult de două maşini, procedura de constatare amiabilă nu se mai aplică, iar persoanele implicate trebuie să se prezinte la poliţie.

Oamenii încă nu sunt informaţi


Deşi constatarea amiabilă a fost implementată de peste o săptămână, iar Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a publicat normele care reglementează această procedură încă din decembrie 2008, slătinenii dau din umeri atunci când sunt întrebaţi de această procedură.  „Am auzit ceva pe la televizor, dar habar n-am despre ce e vorba. Sper să nu mai fie vreun şiretlic de-al asiguratorilor că numai de asta nu avem nevoie acum, cu criza asta“, a spus Andrei Drişneac, de 29 de ani, din Corabia, muncitor în construcţii. Constatarea amiabilă are avantaje şi dezavantaje. Unul dintre avantajele ei este scutirea de amendă şi de punctele de penalizare. „În cazul în care eşti vinovat de producerea accidentului de circulaţie, nu vei mai plăti amenda şi nu vei mai încasa puncte de penalizare. Un alt avantaj al constatării amiabile este recuperarea timpului pierdut pe la poliţie pentru eliberarea documentelor aferente accidentului de circulaţie”, a spus Gabriel Ştefănescu, broker de asigurări.
Poliţiştii îi sfătuiesc pe conducătorii auto slătineni să se înţeleagă. „Şoferii au acum ocazia să se înţeleagă între ei şi să nu mai vină la poliţie. Încă mai vin la birourile noastre numeroşi şoferi implicaţi în accidente uşoare“, a spus Bogdan Voica, inspector de poliţie.

„Culpa comună“, practicată de societăţile de asigurare

Un aspect negativ al constatării amiabile este protocolul stabilit între societăţile de asigurare care pune în practică culpa comună (deşi în Codul Rutier acest aspect nu există). „Culpa comună presupune despăgubirea în procent de 50 % în baza poliţei RCA, diferenţa de 50% urmând a fi suportată de către păgubit sau de către poliţa CASCO. În cazul în care partea care a primit 50% se adresează instanţei de judecată, în mod sigur, conform Codului Rutier, va avea câştig de cauză”, ne-a declarat Gabriel Ştefănescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite