Şoferii vor trece mai rar pe la Poliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şoferii vor trece mai rar pe la Poliţie
Şoferii vor trece mai rar pe la Poliţie

De azi a intrat în vigoare constatarea amiabilă în caz de accident, astfel că şoferii nu vor mai fi nevoiţi să treacă pe la poliţie. Singura condiţie este ca ambii şoferi să ajungă la un numitor comun. În cazul în care nu se întâmplă, ei vor fi nevoiţi să meargă, totuşi, la Poliţie.

De azi întră în vigoare constarea amiabilă de accident auto, în cazul asiguratorilor RCA. Cu toate că au existat discuţii privind implementarea acestei proceduri, atât poliţiştii cât şi siguratorii o văd ca pe o soluţie eficientă, care ar fi trebuit de mult pusă în aplicare. Drumurile inutile la biroul de tamponări, completarea unui şir de documente inutile, sunt eliminate de azi, însă numai în condiţia în care, în cazul unui accident soldat doar cu pagube materiale, şoferii pot ajunge la o înţelegere.

În ce constă procedura

Conducătorii celor două vehicule implicare într-un accident de circulaţie completează împreună un formular de constatare amiabilă de accident. Acesta conţine două pagini, ambele având aceiaşi valoare juridică şi instrucţiuni de utilizare. Fiecare conducător auto are obligaţia, după completarea formularului, de a transmite copia către asiguratorul de răspundere civilă auto (RCA).  
În condiţiile în care una dintre persoanele implicate în evenimentul rutier se consideră îndreptăţită în a solicita despăgubiri în baza asigurării RCA, proprietarul vehiculului se adresează asiguratorului RCA a celuilalt vehicul implicat în accident.

Neînţelegerile - rezolvate tot la poliţie

În cazul în care şoferii nu reuşesc în niciun fel să ajungă la o convenţie, singura metodă de a rezolva problema este tot prin biroul de tamponări de pe raza căruia s-a produs accidentul.
„Este bună şi rea această constatare amiabilă. De multe ori nu reuşim să cădem la un numitor comun nici când suntem la poliţie. În cazul în care şoferul care m-a lovit a consumat şi băuturi alcoolice, tot trebuie să trecem pe la poliţie. Pe de altă parte, cred că doi oameni pot să se înţeleagă în ceea ce priveşte daunele. Vom vedea pe parcurs daca va funcţiona sau nu”, a declarat Kovacs Zoltan, şofer care are o experienţă de 10 ani. 

Iniţiativă privită cu ochi buni

Asiguratorii aşteaptă de mult timp intrarea în vigoare a constatării amiabile „E foarte bine că s-a implementat. Dacă părţile se înţeleg, apelează direct la asiguratori, iar dacă nu, problema este rezolvată la poliţie”, a declarat Marcel Buzilă, broker de asigurări. Şi poliţiştii cred că această procedură va da roade.
„Însă nu am primit toate reglementările, însă ştiu că este o metodă foarte bună. Vom fi scutiţi de aglomeraţia de la ghişeu”, a declarat Cătălin Dănciuţ, şeful Serviciu Poliţia Rutieră.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite