Societatea civilă vrea Legea Funeriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Vlaston spune că legea trebuie adoptată mai repede
Ştefan Vlaston spune că legea trebuie adoptată mai repede

60 de reprezentanţi ai societăţii civile, în majoritate profesori universitari, în frunte cu Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CER, au cerut ieri judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR) să valideze forma Legii Educaţiei angajată de Guvernul României. Printre ei se numără profesorii Cristian Silvestru, Daniel Vighi, Gigel Militaru, Marian Ivan, Vlad Codrea, Anca Silvestru.

Ei spun că proiectul legii pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea încearcă să pună ordine într-un sistem în care, printre altele, „universităţile româneşti s-au transformat în fabrici de diplome, clanurile conduc instituţiile ca pe propriile feude, iar clasamentele internaţionale ne plasează constant pe ultimul loc între ţările Uniunii Europene".

Acuze la Legea Andronescu

Prin opoziţie cu acest proiect, cel elaborat de Comisia de învăţământ a Senatului, sub conducerea rectorului Ecaterina Andronescu, are prevederi prin care „profesorii universitari rămân în funcţie până la plecarea naturală, rectorii sunt aleşi de aceleaşi clanuri care conduc şi acum şi se menţin cumulurile de funcţii şi salarii", se arată în scrisoare.

Legea Educaţiei promovată în martie de ministrul Funeriu a trecut de Camera Deputaţilor, a intrat în luna mai în Senat, unde s-a blocat peste vară în Comisia de învăţământ. Atunci, Guvernul a invocat întârzierea şi a adoptat-o prin asumarea răspunderii, ceea ce a atras sesizări la CCR din partea Opoziţiei. PSD, PNL şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spun că procedura de adoptare a legii este neconstituţională întrucât proiectul n-a urmat cursul legislativ început în cea de-a doua Cameră a Parlamentului. CCR urmează să judece mâine, 22 decembrie, ultima dintre sesizări.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite