Socialiştii europeni fug de Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hannes Swoboda (stânga)  i-a oferit o ieşire elegantă  lui Victor Ponta
Hannes Swoboda (stânga) i-a oferit o ieşire elegantă lui Victor Ponta

Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) va fi mutat de la Bucureşti la Bruxelles, aparent la solicitarea PSD. Neoficial, eurosocialiştii se tem de asocierea cu PSD.

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) intenţionează să mute congresul din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles, pe fondul îngrijorărilor cu privire la valorile democratice ale premierului Victor Ponta, susţine o sursă din rândul socialiştilor, citată de site-ul EurActiv.com.

Informaţia mutării congresului a fost confirmată de Hannes Swoboda care a susţinut, însă, că decizia a fost luată la solicitarea PSD.

Potrivit siteului EurActiv,  „doar câţiva lideri" ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la Bucureşti, restul fiind reticenţi la a fi găzduiţi de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcţiei de premier, în primăvară.

În momentul în care s-a decis organizarea congresului la Bucureşti, anul trecut, Ponta era în opoziţie. Având în vedere că alegerile parlamentare din România vor avea loc în decembrie, congresul avea ca scop să consolideze imaginea internaţională a acestuia înaintea scrutinului.

Dar între timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci România a fost afectată de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene.
Surse din cadrul PES au declarat că în timp ce liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticaţi în propriile ţări pentru că au fost găzduiţi de un lider atât de controversat ca Ponta, există şi preocupări ca acesta să nu fie afectat înaintea alegerilor.

Ar fi o lovitură dură pentru Ponta, care în septembrie împlineşte 40 de ani, dacă acest congres va fi mutat de la Bucureşti, a declarat o sursă din cadrul PSD pentru EurActiv.

În orice caz, probabil că o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui însoţită de o motivaţie care să salveze prestigiul şi să fie folosită la nivel intern în România, acesta fiind un exerciţiu dificil pentru secretariatul PES.

Varianta oficială

PSD a solicitat amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresul PES,  iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunţată oficial zilele următoare, a declarat Hannes Swoboda, liderul grupului socialist din Parlamentul European.

„Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialiştilor Europeni a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine şi preşedintele PES, Serghei Stanişev", a declarat Swoboda, el adăugând că această discuţie cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaţionalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanişev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la Bucureşti la Bruxelles va fi anunţată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare.

Liderul grupului socialist din Parlamentul European a mai ţinut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la Bucureşti a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorinţa ca acest eveniment important pentru socialiştii europeni să nu fie „umbrit de condiţiile de puternică divizare politică din România".

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a încercat şi el să minimalizeze impactul mutării. „Nu pot să comentez, fiindcă nu sunt în miezul discuţiilor, dar nu văd care este problema. Nu cred că pe fondul evenimentelor din România, ci practic e mai comod să se reunească la Bruxelles, este o chestiune de opţiune", a susţinut Ion Iliescu.

Decizia ţinerii congresului la Bucureşti a fost luată acum un an de zile. Preşedintele PSD, Victor Ponta, anunţa atunci că data Congresului PES de la Bucureşti va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este „un semn" de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012.

"Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului Partidului Socialiştilor Europeni a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineaţă de către preşedintele PSD, domnul Victor Ponta."
Hannes Swoboda liderul grupului socialist din Parlamentul European

Agenda congresului

Convenţia Partidului Socialiştilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la Bucureşti. Congresul PES, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou preşedinte. Singurul candidat până în prezent este preşedintele interimar Serghei Stanişev, fost premier şi lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez şi preşedinte al partidului timp de aproape opt ani. Noul preşedinte al PES va fi ales pentru o perioadă de doi ani şi jumătate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite