Tratatul de la Lisabona: Slovacia ar putea cere o derogare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tratatul de la Lisabona: Slovacia ar putea cere o derogare
Tratatul de la Lisabona: Slovacia ar putea cere o derogare

Şi Slovacia ar putea cere o derogare de la Tratatul de la Lisabona, în cazul în care Cehia va obţine una, a declarat duminică premierul slovac Robert Fico, citat de AFP.

"Dacă (...) Cehia obţine o derogare prin care Tratatul de la Lisabona nu poate avea nimic de-a face cu decretele Benes, Slovacia va fi obligată să abordeze acest subiect în mod mai activ", a avertizat Fico.

Derogarea cerută de preşedintele ceh, euroscepticul Vaclav Klaus, pentru a semna Tratatul de la Lisabona ar urma să împiedice, din punctul său de vedere, orice restituire a bunurilor germanilor sudeţi, confiscate în fosta Cehoslovacie după cel de-al Doilea Război Mondial.

Circa trei milioane de germani sudeţi, dar şi peste 30.000 de maghiari în Slovacia, au fost expulzaţi din Cehoslovacia în baza decretelor semnate în 1945 de preşedinele Edvard Benes, sub acuzaţia colectivă de colaborare cu regimul nazist.

Decretele Benes "fac parte din ordinea juridică slovacă" şi nu pot fi schimbate sau abrogate, a subliniat Fico.

"(Acceptarea - n.red.) revendicării lui VVaclav Klaus ne-ar pune într-o situaţie diferită. Practic, decretele Benes vizează atât Slovacia, cât şi Cehia", a spus ulterior şeful diplomaţiei slovace, Miroslav Lajcak. "Tot ceea ce este negociat pentru Cehia va trebui aprobat de toată lumea, deci şi de noi. Nu putem să votăm pentru ceva ce ne-ar pune într-o situaţie dezavantajoasă şi inferioară", a subliniat el, citat de postul slovac de televiziune Markiza.

Textul, care vizează să permită UE să funcţioneze mai eficient, a fost ratificat deja de 26 de state membre şi aprobat de cele două camere ale Parlamentului ceh.

Soarta Tratatului de la Lisabona în Cehia este suspendată şi de o decizie a Curţii Constituţionale privind o plângere a unui grup de senatori liberali care vor verificarea conformităţii textului cu legea fundamentală a ţării. Curtea Constituţională va analiza această plângere în 27 octombrie, cu puţin înainte de Consiliul European din 29 şi 30 octombrie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite