Muzeul din fostul magazin de mobilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un magazin de mobilă din Slobozia a fost transformat în Muzeul Naţional al Agriculturii.

Acolo pot fi admirate trăsura cu care s-a plimbat Nicolae Iorga, cel mai mare teasc de struguri din Europa, un hambar din secolul al XVIII-lea şi multe alte piese rare. Trăsura lui Iorga a fost găsită la Siliştea Sibiului, locul unde istoricul îşi petrecea vacanţele. În primăvara lui 1989, muzeograful Răzvan Ciucă a explorat Siliştea Sibiului, în căutare de obiecte istorice de colecţie.

„Mi-a trebuit multă muncă de lămurire cu proprietarul trăsurii, până l-am convis să o cedeze muzeului", declară Răzvan Ciucă, directorul muzeului. Vechiul mijloc de transport a fost folosit şi de poetul George Topârceanu, când se afla în vacanţă la Siliştea Sibiului. Muzeul mai găzduieşte cel mai mare teasc pentru struguri din Europa. Piesa datează din anul 1829, este realizată din lemn de stejar şi are o inscripţie în limba maghiară: „Văduva nobilului Ladanyi Samuel".

În momentul când a fost găsită, la Baia-Mare, unealta încă era folosită la storsul strugurilor. „Incredibil este faptul că imediat după ce l-am urcat în camion, dealul pe care era amplasat teascul a dispărut sub alunecări masive de teren. Am avut mare noroc", spune Răzvan Ciucă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite