„Minioraşul“ din sufragerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arin Panait a realizat o machetă complet automatizată, cu 21 de metri de cale ferată, căsuţe, spaţii verzi şi drumuri. Creaţia lui Arin reproduce fidel detaliile unui oraş german din anii ’70 şi este realizată în mare parte din materiale reciclabile.

Micuţul „oraş" poartă numele de Blumenberg şi are toată infrastructura necesară unui centru urban: şosele, semafoare, iluminat public, pasarele, trotuare, terase, poduri, tuneluri, gară, primărie, poliţie şi multe altele. Arin Panait, din Slobozia, a construit semafoarele din mine de pix, piese lego şi leduri.

GALERIE FOTO CU MACHETA LUI ARIN PANAIT

Toate sunt funcţionale şi sincronizate pentru a respecta siguranţa circulaţiei. Trenurile se deplasează în funcţie de culoarea semaforului şi, dacă în viaţa reală se mai întâmplă accidente feroviare, în Blumenberg acestea sunt excluse.

S-a născut în gară

Arin Panait, autorul machetei, s-a născut la 17 septembrie 1962 în gara din Piatra Neamţ.

„Părinţii mei plecaseră la Vatra Dornei în concediu, iar în gară la Piatra Neamţ un călător a scăpat geamantanul pe burta mamei. Atunci i s-a rupt apa şi acolo m-a născut", spune Arin.

Mulţi dintre prietenii săi au pus pasiunea lui pentru trenuri pe seama locului unde a văzut lumina zilei. După ce a terminat şcoala, Arin a lucrat la Depoul Palas şi apoi la Întreprinderea de Transport Local Constanţa, unde a pus pe şine primul tramvai din oraş.

Arin Panait a început modelismul feroviar în 2007, ambiţionat de prieteni care nu îl credeau în stare să realizeze o dioramă. „Am început pe covor şi am ajuns acum la o machetă cât jumătate din cameră", spune modelistul.

Locomotive „îmbătrânite" artificial

Bărbatul a construit relieful orăşelului din polistiren expandat şi apoi l-a acoperit cu ipsos şi iarbă sintetică, şoselele le-a realizat din carton, trotuarele din linoleum, iar bordurile din beţe de chibrit.

Locomotivele şi vagoanele sunt  iluminate şi „îmbătrânite" după tehnici speciale. Niciun detaliu nu i-a scăpat lui Arin, care a confecţionat chiar şi jardiniere cu flori pentru ferestrele caselor, semne de circulaţie, pasarele şi balustrade.

Creaţie unicat

Macheta are 2,8 metri lungime şi 1,5 metri lăţime, două circuite care totalizează 21 de metri de cale ferată, tuneluri, poduri, terase şi parcuri. În prezent, creaţia lui Arin este singura realizată în sistem analog şi complet automatizată din ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite