Slătinenii visează la cinematograf şi teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrul Eugen Ionescu şi-ar putea deschide porţile în toamnă, la cinema Alutus

Primăria Slatina are în plan reabilitarea cinematografului Altus, unde se va construi şi o sală de teatru, dar iniţiativa autorităţilor locale s-a blocat în instanţă şi în hăţişul legislativ românesc.

„Vrem să construim în incinta cinematografului Alutus o sală de teatru cu 250 de locuri, două săli de cinema a câte 50 de locuri şi o cafenea pentru întâlniri literare”, a explicat Minel Prina, administratorul public din cadrul Primăriei Slatina.

Construcţia blocată la tribunal
Proiectul de 11 milioane de lei vechi stagnează pentru că Sindicatul România Film a contestat în instanţă ordonanţa de urgenţă prin care România Film a cedat Primăriei Slatina cinematograful Alutus. „Toate aceste probleme juridice şi legislative ne-au ţinut pe loc 8 luni. Nu am apucat decât să demolăm în interior şi a trebuit să ne oprim pentru că a început procesul”, a precizat Prina. Cu toate că sindicaliştii România Film au câştigat procesul,  legea nr. 308/2008 le-a dat peste cap toate planurile şi  a dat Primăriei Slatina nu unul, ci toate cele trei clădiri în care odată oamenii puteau să vadă un film.
Cinema Alutus va fi predat autorităţilor locale în maxim două luni, iar clădirile fostelor cinematografe Lumina şi Victoria vor intra în subordinea primăriei în cel mult şase luni. „Cinema Lumina a fost închiriat imediat după 1989 unei firme care nu a făcut altceva decât să îngrădească locul şi să pună o plăcuţă mare cu «Acces interzis». În clădirea fostului cinema Victoria sunt acum câteva cabinete de avocaţi. Noi aşteptăm să îşi rezolve problemele cu chiriaşii şi să le primim, pentru că vrem să le amenajăm ca spaţii unde se pot desfăşura evenimentele culturale”, a spus Minel Prina.

De la cinema la Centrul Cultural Eugen Ionescu
Autorităţile locale speră ca până în noiembrie, fostul cinema Alutus să se transforme în Centrul Cultural Eugen Ionescu, locul unde se vor serba 100 de ani de la naşterea scriitorului. Ministerul Culturii a promis că va suporta o parte din cheltuielile centrului.

Cât despre slănineni, aceştia se uită zilnic cu nostalgie către clădirile în paragină. „Aşteptăm să facă ce au promis, pentru că nu este normal ca un oraş să nu aibă un cinematograf. Este păcat de tinerii ăştia, care nu au unde merge decât în baruri şi cluburi”, a spus Tănase Voicu (56 ani), fost cadru militar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite