Slătinenii preferă fructele de sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi scumpe, cireşele şi căpşunele sunt la mare căutare în pieţele din oraş

La intrarea în piaţă, câteva bătrânele vând cireşe la chită. „Nu sunt scumpe, două la un leu. Sunt cireşe proaspete, aseară le-am cules. Cumpără lumea, să ştiţi, mai ales copiii. Sunt sănătoase şi naturale, mamă. Dacă acum, vara, nu mănâncă lumea cireşe, la iarnă or să le caute şi nu le mai găsesc“, ne întâmpină Niculina Perişoreanu, de 77 de ani, din Slatina.
În Piaţa Zahana este forfotă mare. Slătinenii au ieşit la cumpărături dis de dimineaţă, iar cireşele şi căpşunele aşezate frumos în lădiţe le fac cu ochiul. Uită de preţurile destul de  mari şi cumpără măcar câte o jumătate de kilogram din fiecare. „Miros atât de frumos şi arată foarte bine, nu poţi să treci pe lângă ele fără să cumperi. O să iau o jumătate de kilogram de căpşune, că sunt cam scumpe. E 8 lei kilogramul. O să cumpăr şi un kilogram de cireşe, că am văzut mai în faţă cu 4 lei kilogramul“, spune Petrică Neacşu, de 33 de ani.

Vânzătorii sunt mulţumiţi


Comercianţii spun că fac bani frumoşi din vânzarea fructelor de sezon, mai ales acum, când abia s-au copt şi le dau la preţuri mai bune. „Vânzările merg bine, să ştiţi. Cumpără lumea, pentru că sunt naturale, de grădină. Le vând cu 8 lei kilogramul în piaţă. Scoatem în fiecare an cam 15.000 de lei din vânzarea căpşunelor, dar şi muncim. Ieri am cules la ele de la 6 dimineaţa până la 10 noaptea“, spune, mulţumită, o vânzătoare de 57 de ani, din comuna Ghimpeţeni. Femeia adaugă că, în fiecare an, obţine o producţie de două-trei tone de căpşune. Lângă ea, un bărbat din Fărcaşele se hotărăşte să mai lase la preţ, numai să vândă marfa mai repede. „Cumpără lumea căpşune, că sunt naturale şi proaspete, nu ca portocalele şi bananele care stau cu săptămânile în piaţă. Le dau cu 6 lei kilogramul“, spune Marin Mitrache, de 31 de ani.

Tarabele cu banane şi portocale, ocolite


Deşi sunt mult mai ieftine decât fructele de sezon, bananele şi portocalele atrag tot mai puţini clienţi. „Se vând foarte greu în perioada asta. Am mai lăsat la preţ, dar lumea preferă fructele de sezon. Noi facem vânzare mai mult iarna. De acum încolo e foarte greu pentru noi“, spune, dezamăgită, Elena Eremia, de 52 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite