Un preot a fugit în Grecia cu 30 de călugăriţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Bisericii spun că măicuţele se mai pot întoarce la mănăstire, însă preotul ar putea fi excomunicat. În toiul nopţii, duhovnicul de la Mănăstirea Brâncoveni, din Olt, a fugit din ţară cu 30 de călugăriţe.

Părintele Nichita Paşcan şi 30 de măicuţe de la Mănăstirea Brâncoveni şi-au făcut bagajale, în urmă cu două săptămâni, s-au urcat în autocar şi au plecat în Grecia, pentru a se alătura unei secte. „La miezul nopţii, noi aveam slujba, care trebuia să dureze până la trei dimineaţa, dar preotul şi maicile nu au venit. Atunci am observat că nu mai sunt la mănăstire, iar a doua zi am anunţat la Episcopie", a povestit maica stareţă Eufrosina Stanciu.

Reprezentanţii Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor spun că preotul, care slujea de 25 de ani la Mănăstirea Brâncoveni, îşi exprimase în repetatate rânduri simpatia pentru sectele stiliste, formate din ortodocşi pe rit vechi care folosesc calendarul iulian.

Spovedanie pe cărare

Constantin Gavrilă, primarul comunei Brâncoveni, spune despre preotul Nichita Paşcan că avea un fel aparte de a lucra cu enoriaşii. „Ne întâlneam frecvent prin curtea mânăstirii. Ştiu că preotul obişnuia să-i spovedească pe enoriaşi mergând la plimbare pe aleile mănăstirii, nu aşa cum obişnuiesc ceilalţi preoţi, în biserică sau într-un loc de spovedanie", a povestit edilul comunei.

Totodată, acesta crede că mânăstirea va avea de suferit după plecarea maicilor, care erau unele dintre cele mai apreciate. „Din câte am auzit, au plecat maicile şi surorile cele mai pricepute la pictură sau la confecţionarea veşmintelor bisericeşti. Localnicii care au avut legături mai apropiate cu aceste călugăriţe le vor duce cu siguranţă dorul", a mai spus Constantin Gavrilă.

Considera Biserica Ortodoxă eretică

„Preotul Nichita şi cele 30 de măicuţe au părăsit Biserica Ortodoxă pentru o sectă de la greci. Este vorba de gruparea schismatică a aşa-zisului arhiepiscop Macarie, autointitulat «al Atenei şi al Eladei». El a îndemnat călugăriţele şi pe credincioşii care se spovedeau la dânsul la neascultare faţă de Biserica noastră, sub pretextul că este eretică. De altfel, şi el avea un comportament de neascultare faţă autoritatea bisericească", a spus purtătorul de cuvânt al Episcopiei, vicarul Sorin Siluan Cheţe.

Reprezentanţii Episcopiei au primit confirmarea că duhovnicul mănăstirii şi cele 30 de măicuţe au părăsit Biserica Ortodoxă printr-un mesaj postat de chiar părintele Nichita Paşcan pe internet.

„Cred că ei au plănuit din timp lucrul acesta. După plecarea lor din mănăstire, preotul a difuzat, sub semnătura sa şi a monahiilor şi surorilor care l-au urmat, o aşa-numită «Mărturisire de credinţă», prin care afirmă în mod expres ruperea de Biserica Ortodoxă, care îl alesese slujitor şi căreia îi jurase credinţă", a precizat vicarul Sorin Siluan Cheţe.

Pentru că şi-a părăsit doctrina, preotul Nichita Paşcan va fi propus pentru caterisire. „Biserica Ortodoxă nu acceptă aşa ceva. Permanenţa Consiliului Eparhial al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor a hotărât deferirea preotului în judecata Consistoriului Monahal Eparhial, în vederea caterisirii. Cât despre măicuţe, sper că Dumnezeu le va lumina minţile şi se vor întoarce în casa lor", a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Slatinei şi
Romanaţilor.

"La miezul nopţii noi aveam slujba, care trebuia să dureze până la trei dimineaţa, dar preotul şi maicile nu au venit. Atunci am observat că nu mai sunt la mănăstire, iar a doua zi am anunţat la Episcopie."
Eufrosina Stanciu
stareţă

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite