Slalom printre umbreluţe şi ospătari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Slalom printre umbreluţe şi ospătari
Slalom printre umbreluţe şi ospătari

Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia a devenit, pe timp de vară, raiul teraselor. Meniurile „happy hour“ includ preţuri reduse în prima parte a zilei.

 Deşi sezonul estival este aproape de sfârşit, în ultimele săptămâni şi-au expus mesele pe bulevardul pietonal Transilvania alte noi terase. De la restaurante până la cafenele, de la fast-food până la gelaterie, comercianţi au decis să-şi sporească vânzările, atrăgând clienţii cu umbrele care să-i ferească de razele soarelui, precum şi cu meniuri „hapy hours“, ce includ preţuri reduse în prima parte a zilei. Trecătorii sunt astfel obligaţi să facă slalom printre umbrelele de soare, scaune, mesele ori chiar ospătarii ce servesc în plină stradă.

Terasele au autorizaţie

Cele peste 10 terase care şi-au extins activitatea pe trotuarele bulevardului Transilvaniei, în zona pietonală, au obţinut din timp autorizaţie din partea Primăriei. „Toate terasele au primit autorizaţie conform certificatului de urbanism. Înainte de a li se acorda această autorizaţie, patronii au fost verificaţi prin mai multe controale desfăşurate de către inspectorii noştri“, a precizat Mihai Pripon, consilier juridic în cadrul Serviciului Administrarea Domeniului Public şi Privat al Primăriei Alba Iulia. Acesta a mai spus că patronii trebuie să îndeplinească anumite condiţii pentru ca terasele să-şi poată desfăşura activitatea pe bulevard.
Mocheta verde, precum şi delimitarea suprafeţei ocupate prin plante verzi sunt absolut obligatorii. „De asemenea, terasele trebuie să aibă amplasate coşuri de gunoi şi nu pot funcţiona după ora 23.00“, a mai spus Mihai Pripon. Patronii de terase trebuie să plătească 50 de bani pe zi pentru metrul pătrat ocupat din bulevard. La Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Alba nu s-au înregistrat deocamdată plângeri din partea oamenilor pentru deranjarea liniştii publice sau muzică dată la volum prea mare.

Păreri împărţite

Unii dintre albaiulieni consideră că bulevardul arată frumos după lucrările de modernizare, dar terasele îi micşorează farmecul. „Îmi place foarte mult cum au amenajat bulevardul, dar la capitolul civilizaţie mai avem de învăţat. Mulţi din cei pe care îi văd pe aici, trec fără probleme pe spaţiul verde sau aruncă pe jos mucurile de ţigară. E bine că sunt terase şi bănci, dar sunt prea multe şi ocupă prea mult spaţii“, a spus albaiulianul Ioan Avram, care are un atelier pe bulevardul Transilvaniei.
De cealaltă parte, sunt cei care spun că fenomenul teraselor în plină stradă este întâlnit în mai toate oraşele mari, precum Cluj, Sibiu, Timişoara ori Bucureşti. „În toate oraşele mari, unde sunt străzi pietonale sunt şi terase. Mie îmi place foarte mult cum arată bulevardul. Terasele dau un aer cochet şi poţi să-ţi imaginezi, măcar pentru un moment, că eşti, de fapt, la mare sau într-o staţiune unde te poţi relaxa“, a spus albaiulianca Iulia Micu, de 27 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite