Situaţiile de criză, gestionate din „Pentagon“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Situaţiile de criză, gestionate din „Pentagon“
Situaţiile de criză, gestionate din „Pentagon“

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă Mehedinţi a fost inaugurat ieri

Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, construit pe Serpentina Roşiori, aproape de Poliţia de Frontieră, a fost inaugurat ieri de către autorităţile locale, în prezenţa tuturor celor care au participat la proiect. Clădirea e dotată la standarde europene, iar investiţia totală este cifrată la peste 700.000 de euro. Prin funcţiile pe care urmează să le deţină, aminteşte de celebra clădire a Pentagonului. Aici se vor reuni, în cazul unor catastrofe naturale sau situaţii de criză, toţi şefii instituţiilor cu putere decizională din oraş. Clădirea are două săli de şedinţă, dotate cu echipamente de videoconferinţă de ultimă generaţie. Cel mai important scop  al proiectului este acela de a permite o cât mai bună gestionare a situaţiilor de urgenţă, o comunicare fructuoasă între instituţii şi o eventuală înştiinţare rapidă a populaţiei.

Baze de date centralizate

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă va avea aici la dispoziţie bazele de date ale tuturor instituţiilor implicate, centralizate într-un singur modul informatic. Astfel, în cazul inundaţiilor, vor putea fi analizate toate datele disponibile, de la cotele apelor Dunării până la numărul de persoane care ar trebui evacuate în caz de pericol. “Clădirea este un Pentagon municipal. Noi am luat startul primii în accesarea acestor fonduri europene, dar sunt convins că va fi o provocare şi un exemplu pentru instituţiile judeţene. Poate şi alte judeţe ne vor lua exemplul, mai ales că nu s-au folosit bani de la bugetul local. Dacă comunitatea europeană ne-a oferit această şansă, de ce să nu ne folosim de ea?”, ne-a declarat Constantin Gherghe, primarul Severinului.

În cadrul proiectului, s-au achiziţionat mai multe echipamente necesare, cum ar fi un generator electric cu pornire automată, o maşină de teren, o instalaţie specială de detectare şi semnalizare a incendiilor, un aparat de detectare a persoanelor aflate sub dărâmături, motopompe tractabile, platforme pentru transport bărci şi module pentru cazare persoane sinistrate. Riscurile luate în considerare sunt cutremure, alunecări de teren, inundaţii, fenomene meteo periculoase, incendii, accidente chimice sau nucleare sau accidente grave pe căi de transport.

Parteneriat cu Primăria Negotin

Beneficiari ai acestui proiect, în afara populaţiei severinene, vor fi şi cetăţenii sârbi din oraşul vecin, Negotin. Aflate de o parte şi de alta a Dunării, cele două comunităţi au colaborat în realizarea acestui proiect de amploare. „De aici se va monitoriza orice fel de situaţie de pericol sau calamitate naturală. Prin acest Centru suntem pregătiţi să luăm deciziile care se impun, în cunoştinţă de cauză, fără să pierdem timpul.

De asemenea, Centrul are şi o funcţie de prevenire a eventualelor situaţii de urgenţă”, a explicat Gabriel Cameniţă, reprezentantul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite