Site-urile cu filme piratate, greu de ucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Portalurile care distribuie filme-pirat nu pot fi închise întrucât nu sunt înregistrate în România. Este o industrie ascunsă, în care chiar şi contractele de publicitate se încheie pe adrese de e-mail greu de identificat.

Decizia CNA de a sesiza poliţia, la solicitarea Pro TV, în legătură cu site-urile care nu plătesc drepturi de autor pentru filmele oferite gratuit stârneşte în continuare controverse. Cele mai multe dintre portaluri nu folosesc servere proprii pentru a difuza filmele, iar Poliţia nu are o bază legală pentru a le închide. Tot ce pot face poliţiştii împotriva acestor platforme este blocarea accesului utilizatorilor, prin blocarea adreselor de IP-uri (Internet Protocol).

Pe de altă parte, CNA şi-a depăşit competenţele, susţin furnizorii de internet. „CNA este un organism plătit din bani publici, fără abilităţi în domeniul reglementării internetului, şi nu ar trebui să sesizeze Poliţia privind închiderea unor site-uri", a declarat, ieri, Mihai Bătrîneanu, preşedintele ANISP (asociaţie care reprezintă furnizorii de internet), într-o conferinţă.

Chiar şi CNA recunoaşte că problema e delicată, iar competenţele sale sunt limitate în privinţa mediului online. „Suntem în domeniul drepturilor de autor şi nu în materia Legii audiovizualului, de aceea noi nu am putut lua niciun fel de măsuri, nu avem competenţe", a declarat pentru „Adevărul" Ioan Onisei, preşedintele CNA.

La fel de tranşant este şi Gelu Trandafir, membru CNA: „Sesizarea Pro depăşea competenţele CNA. Înţeleg şi situaţia în care este voyo.ro, care este autorizat. Dar intrăm într-o altă zonă, în care competenţele şi resursele noastre sunt depăşite. De aceea, am sesizat Poliţia. E prima oară când ne confruntăm cu zona asta. Site-urile nu sunt în jurisdicţia noastră".

INTERNAUŢII, NEMULŢUMIŢI

Amatorii de filme online reclamă lipsa unor alternative legale la site-urile cu filme. Astfel, în România sunt înregistrate doar două platforme, ambele pe baza de abonament: voyo.ro şi seenow.ro. Pentru primul dintre ele, din motive financiare, Media Pro a declanşat atacul împotriva site-urilor pirat. Internauţii susţin că acestea nu oferă nici pe departe diversitatea şi calitatea filmelor de pe site-urile incriminate.

Nu trebuie uitată nici componenta economică, susţine Eduard Tric, preşedintele Internet Society România (ISOC). „Fenomenul pirateriei există şi din cauze economice. Preţul unui DVD în România este mai mare decât în Franţa. Până şi casele de discuri s-au plâns de taxele Oficiului Român pentru Drepturi de Autor", a declarat Eduard Tric.

CUM ÎŞI ASCUND URMELE SITE-URILE CLANDESTINE

„Adevărul" a identificat patru metode prin care sunt difuzate filmele. Pentru a nu intra sub incidenţa legii, cei mai mulţi administratori de site-uri cu filme nu-şi asumă „proprietatea" conţinutului, ci doar facilitează accesul la acesta.

 Încărcarea filmelor pe servere proprii. Aşa procedează, de exemplu, vplay.ro şi serialepenet.ro, două dintre cele mai mari site-uri din lista neagră a CNA. Acestea sunt direct responsabile de încălcarea drepturilor de autor ale proprietarilor iniţiali.
Folosirea unor conturi paralele în reţele de socializare. Site-ul urcă materialele prin embed, care înseamnă folosirea unei legături directe cu platforma-sursă, nu preluarea efectivă a conţinutului.

Unul dintre site-urile verificate de poliţie foloseşte video-uri urcate de proprietar pe profilul de pe Vkontakte, o reţea socială din spaţiul ex-sovietic. Apoi, ele sunt urcate pe site cu link către sursă.
Folosirea de link-uri. Utilizatorilor le sunt puse la dispoziţie link-uri către platforme care stochează gratuit fişiere de orice tip. Exemple de acest gen sunt site-urile peteava.ro, roshare.info, fastupload.rol.ro sau nowvideo.eu.

UN MEDIU ONLINE „CONSPIRAT"

Reprezentanţii portalurilor au mare grijă să-şi păstreze anonimatul, majoritatea având serverele în afara României. Pe astfel de site-uri pirat, la rubrica de contact nu este disponibilă decât o adresă de e-mail.
Deşi se declară nonprofit, portalurile cu filme online desfăşoară activităţi comerciale. Acestea pun la dispoziţie, contra cost, spaţii publicitate. Şi în relaţiile comerciale, administratorii site-urilor joacă tot după regulile „conspirativităţii".

Totul se face exclusiv online: cei interesaţi să cumpere spaţii publicitare primesc prin email oferta şi numărul contului în care se fac plăţile. Administratorii site-urilor exclud întâlnirea directă pentru încheierea contractelor.
„Pentru orice ofertă de publicitate, vă rugăm să ne contactaţi la adresa admin@axyy-filme.com. Atenţie!!! Ofertele de publicitate se discută doar prin acest
e-mail", este postat pe portalul axyy-filme.com.
Cei care cumpără reclamă pe site-urile cu filme sunt la fel de dificil de abordat. Astfel, cei mai mulţi dintre clienţi, care administrează jocuri online sau vând diverse produse, îşi au sediul în paradisuri fiscale.

PUBLICITATE PRIN GOOGLE ROMÂNIA

Sunt însă şi firme care nu au relaţionat în mod direct cu portalurile de filme.
Administratorii site-ului rca-ieftin.ro, ale cărui banere publicitare sunt găzduite de axyy-filme.com,
spun că au apelat la un intermediar pentru a-şi transmite mesajul publicitar.
„Am încheiat contractul cu Google România, care a postat reclama pe site-urile afiliate, printre care şi portalul axyy-filme.com. Am avut şi oferte directe de la aceste portaluri, dar le-am refuzat, considerând că e ceva în neregulă cu ele. Nu am vrut să riscăm", a declarat pentru „Adevărul" directorul de marketing al firmei care administrează domeniul rca-ieftin.ro. ;

CAMPANIE ANTI-VOYO.RO

Pe mai multe site-uri de socializare, internauţii s-au mobilizat împotriva voyo.ro, deţinut de Pro TV, site pe care se pot viziona filme şi seriale online doar contra cost. Cea mai nouă pagină anti-voyo.ro a strâns peste 25.000 de like-uri în doar câteva zile, internauţii exprimându-şi dezacordul cu privire la demersul făcut de CNA, la solicitarea Pro TV.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite