Sistemul informatic al CNAS rămâne blocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eroarea din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a fost încă reparată, astfel încât instituţia centrală şi cele subordonate ei din provincie rămân în continuare blocate.

De câteva zile, SIUI este nefuncţional, astfel că toţi cei care au venit la casele de asigurări de sănătate pentru a procesa electronic diverse acte au fost amânaţi sau au primit documente provizorii, scrise cu pixul pe hârtie. Cauza exactă a defecţiunii nu a fost anunţată până acum de conducerea CNAS, iar ieri a venit şi explicaţia misterului:

„Într-un soft a apărut, la un moment dat, o eroare. Firma Oracle, cea care a făcut softul, încă mai caută cauza. Ne-au spus că s-au mai întâlnit cu erori din aceeaşi familie şi lucrează permanent să o identifice şi să o repare. Nu e deloc simplu, dar sperăm să rezolvăm până lunea viitoare", ne-a declarat ieri directorul general al CNAS, ­Dorin Ionescu.

Sistemul informatic a fost inaugurat în decembrie 2010 şi a avut menirea de a simplifica toate procedurile între asigurat, casa de asigurări, doctor şi spital/cabinet. Într-o primă fază trebuia să înregistreze toate persoanele asigurate din ţară, toţi furnizorii de servicii de sănătate (spitale, cabinete, clinici), contractele acestora cu CNAS şi alte informaţii.

Programat în anul 2000 pentru aproximativ 15.000 de furnizori de servicii, câţi erau atunci, SIUI este acum îndesat cu un număr dublu de subiecţi. Ulterior, la el trebuia să se „agaţe" şi folosirea cardului naţional de sănătate, care este încă în faza de licitaţie. Sistemul a picat însă abia după primul pas.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite