Bazac: "Sistemul de sănătate nu va mai avea probleme până la sfârşitul lui 2009"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bazac: "Sistemul de sănătate nu va mai avea probleme până la sfârşitul lui 2009"
Bazac: "Sistemul de sănătate nu va mai avea probleme până la sfârşitul lui 2009"

Adoptarea ordonanţei prin care guvernul abilitează CNAS să contracteze suplimentar, în 2009, servicii medicale şi medicamente în limita a 2,8 miliarde de lei, ne asigură că în sistemul de sănătate nu vor mai fi probleme cel puţin până la sfârşitul anului, a declarat, miercuri, ministrul Ion Bazac.

"Totodată, prin introducerea sistemului , mecanism potrivit căruia toţi producătorii de medicamente care desfac produse pe piaţa românească vor contribui la finanţarea sistemului public de sănătate cu 5-11% dintre veniturile realizate în urma vânzării produselor, estimăm că, anual, casele de sănătate vor putea colecta, în total, aproximativ 570 de milioane de lei", a mai spus ministrul Sănătăţii, după şedinţa de guvern de miercuri.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu, a precizat că suma de 2,8 miliarde echivalează cu banii pe care nu îi dau la buget cei aproximativ 15 milioane de români care nu plătesc asigurări de sănătate.

Reprezentantul SANITAS, Marius Petcu, a anunţat că sindicaliştii din Sănătate vor continua protestele, în ciuda adoptării ordonanţei de urgenţă referitoare la contractarea suplimentară de servicii medicale şi medicamente. "Mai întâi, să vedem că banii cu pricina vor ajunge efectiv unde trebuie. Apoi, nu vom opri protestele deoarece suntem solidari cu restul federaţiilor din Alianţa Bugetarilor, ale căror revendicări nu se referă numai la Sănătate", spus Petcu.

Guvernul a adoptat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin abilitează CNAS să contracteze suplimentar, în 2009, servicii medicale şi medicamente în limita a 2,8 miliarde de lei, care pot fi decontate în 2010, astfel încât să fie asigurată finaţarea sistemului sanitar până la finele anului curent. "Sper ca pe calea acestei decizii, de utilizare a creditului de angajament, să rezolvăm această problemă care a apărut în domeniul sistemului sanitar", a declarat Boc la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.     

Liderul SANITAS şi preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, sunt însă de părere că această soluţie nu face decât să amâne colapsul din sistemul sanitar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite