Sistemul pauşal la apa caldă şi căldură revine la Bacău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băcăuanilor racordaţi la sistemul centralizat de încălzire li se pregăteşte contorizarea la pauşal.

 Conducerea Primăriei Bacău doreşte reintroducerea facturării consumurilor de apă şi căldură în sistem pauşal începând cu anul viitor. Oficialii primăriei îşi susţin decizia pe seama raportărilor false ale locatarilor privind consumul la apă şi căldură. Conform primarului Romeo Stavarache, municipalitatea are în vedere renunţarea la serviciile firmelor Elsaco şi Techem, cele două companii care calculează consumul de căldură în oraşul Bacău. 

„Sunt 200 de oameni la CET care pot face treaba asta. Nu vor mai exista firme intermediare, care percep sume suplimentare pentru calcularea consumurilor la căldură. Va exista doar relaţia furnizor - consumator. În următorii patru ani, municipiul Bacău va fi contorizat complet, iar oamenii de la CET vor fi puşi la treabă”, a declarat Romeo Stavarache pentru „Ziarul de Bacău“.

Declaraţia a stârnit un val de protest în rândul conducerii CET Bacău, dar şi în rândul băcăuanilor care sunt încă racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. „Avem repartitoare pe care tot ei ne-au obligat să le instalăm. Mai bine îmi pun centrală termică şi scap de toate aceste hoţii”, a declarat Ionel Avraminoiu, un băcăuan revoltat de posibila întoarcere la împărţirea costurilor de întreţinere cu vecinii.

Şefii CET susţin că măsura este ilegală

 Conducerea CET Bacău a rămas şi ea surprinsă de intenţia administraţiei locale şi crede că un asemenea plan este imposibil de realizat. „Nu ştiu ce vrea domnul primar Stavarache, dar acest lucru nu se poate realiza. Convenţia de citire a repartitoarelor este încheiată între cele două firme şi locatari şi nu între noi şi firme”, a declarat Vasile Drăguşanu, directorul CET Bacău.

Acesta nu a ratat ocazia de a-şi apăra proprii angajaţi şi de a-i reaminti primarului că o armată de oameni implică şi costuri pe măsură. Totodată, directorul CET a precizat că ideile aleşilor locali nu au niciun suport legal în spate şi nici timpul fizic necesar pentru a fi puse în aplicare.

„Cei 200 de angajaţi nu stau degeaba şi nici nu ar fi rentabil să meargă toţi pe teren să citească contoare. Când se va termina distribuţia pe orizontală şi vom monta contoare la fiecare uşă vom putea citi noi contoarele. Nici măcar în această situaţie nu vom apela la o armată de oameni, ci vom folosi un soft specializat care să facă citirea în timp optim”, a mai declarat Drăguşanu.

CET mai are jumătate din clienţi

Conform datelor furni¬za¬te de CET Bacău, din ce¬le aproximativ 57.600 de apartamente branşate la sistemul centralizat de alimentare cu energie electrică, existente la începutul anilor ’90, au mai rămas în prezent doar 24.000 de apartamente. Numai în cursul acestui an CET Bacău a raportat retragerea de la sistemul centralizat a peste 1.800 de proprietari de apartamente.

"Nu putem exclude firmele din aceste costuri"
Ion Popescu, ANALIST POLITIC

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite