Sistemul centralizat de încălzire, pe punctul de a fi desfiinţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă până mai ieri, aceştia se îngrămădeau în consignaţiile pline de turcisme şi chinezării să cumpere câte ceva, astăzi se gândesc de două ori până să se hotărască să

Dacă până mai ieri, aceştia se îngrămădeau în consignaţiile pline de turcisme şi chinezării să cumpere câte ceva, astăzi se gândesc de două ori până să se hotărască să cheltuiască vreun bănuţ din portofelul şi aşa subţirel. şi cum iarna nu-i ca vara, dacă ar fi să-l parafrazăm pe preşedintele Traian Băsescu, vasluienii trebuie să caute, de pe acum, soluţii pentru a-şi asigura confortul termic de peste câteva luni. În orice caz, altele decât cele oferite de societatea Termica Vaslui, mult prea scumpă pentru oamenii simpli.
Lipsa investiţiilor în sistemul centralizat, facturile imense la întreţinere şi calitatea necorespunzătoare a serviciilor au fost, în principal, motivele pentru care oamenii au preferat centrala termică proprie, în defavoarea serviciilor centralizate. Astfel se explică numărul mare de cereri de debranşare a vasluienilor de la sistemul centralizat de încălzire. Atât de mare, încât Vasluiul se înscrie printre oraşele cu cele mai ridicate grade de debranşare a apartamentelor din ţară.
Iniţial, în 1990 erau branşaţi la sistemul centralizat de încălzire circa 15.000 de proprietari de apartamente. Astăzi, au mai rămas racordate ceva mai mult de 4.000 de familii. Cât priveşte situaţia înregistrată anul trecut, în toamnă, circa 1.000 de proprietari de apartamente îşi încheiaseră conturile cu societatea Termica. În condiţiile în care cererile de debranşare sunt tot mai multe, factorii de răspundere în domeniu spun că, din sezonul rece viitor, sistemul centralizat de încălzire este pe punctul de a fi desfiinţat.
Spre deosebire de anii anteriori, un motiv în plus să se renunţe la sistemul centralizat este că vasluienii au rămas fără apă caldă, din cauza datoriilor Termica la furnizorul de gaz. Conducerea Gaz Est afirmă că Termica nu va primi gaz metan la începerea sezonului rece decât dacă va plăti în avans o cotă de gaz. Acest lucru pare greu de realizat, cel puţin în condiţiile actuale, având în vedere colapsul financiar de la uzina de termoficare. Cu banii obţinuţi dintr-un credit, în valoare de 60 miliarde de lei, Termica a reuşit să îşi plătească la Gaz Est doar datoriile din iarna trecută.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite