Curtea de Apel: Sistarea plăţii sporului a prejudiciat magistraţii / Predoiu: Trebuie decis politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea de Apel: Sistarea plăţii sporului a prejudiciat magistraţii / Predoiu: Trebuie decis politic
Curtea de Apel: Sistarea plăţii sporului a prejudiciat magistraţii / Predoiu: Trebuie decis politic

Curtea de Apel Bucureşti a spus în motivarea decizia de suspendare a ordinului ministrului Justiţiei, privind suspendarea sporului de stres de 50% pentru magistraţi şi personalul auxiliar din justiţie, că drepturile au fost diminuate retroactiv aducându-se, astfel, un prejudiciu magistraţilor.

"Prin aceasta se produce un prejudiciu reclamanţilor şi intervenienţilor, care aveau o speranţă legitimă în ceea ce priveşte valoarea patrimonială pe care urmau să o primească pentru prestarea activităţii de magistrat în luna iunie 2009", se arată în motivarea CAB.

De asemenea, magistraţii arată că există "o îndoială puternică şi evidentă asupra prezumţiei de legalitate a actului administrativ contestat", în condiţiile în care acesta retroactivează, având incidenţă asupra drepturilor salariale cuvenite reclamanţilor pentru luna iunie, deşi a fost emis în iulie.

CAB mai reţine în motivare că eşalonarea nu poate privi salariile care ar fi plătite în prezent şi viitor fără sporul de 50%, deoarece aceste sume ar deveni, la rândul lor, restante, şi nu ar mai putea fi achitate.

Guvernul a adoptat, pe 14 iunie, o ordonanţă de urgenţă care eşalonează pentru 2010-2012 plata sporurilor sau altor drepturi salariale obţinute în instanţă, a anunţat Ministerul Justiţiei, după ce OUG din 2008 care prevedea eşalonarea acestora a fost declarată neconstituţională.

Potrivit OUG adoptate în data de 14 iunie 2009, hotărârile judecătoreşti titluri executorii vor fi plătite în trei tranşe, respectiv în anul 2010 se va plăti 34% din valoarea titlului executoriu, în anul 2011 se va plăti 33% din valoarea titlului executoriu, iar în anul 2012 rămâne de achitat 33% din valoarea titlului executoriu.

Decizie politică

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu
, a declarat că este nevoie de o decizie politică pentru rezolvarea problemelor salariale din justiţie. Ministrul a mai spus că soluţia finală pentru rezolvarea problemelor salariale din sistem este legea unică a salarizării, dar, până atunci, poate ar fi necesară şi "o reglementare tranzitorie care să lămurească disputele".

"Problemele salariale nu se pot rezolva decât printr-o lege unică de salarizare pe întreg sectorul bugetar. Dacă această lege va întârzia, poate că soluţia ar fi adoptarea unei reglementări tranzitorii, provizorie, pentru sistemul judiciar care să lămurească disputele din sistem pe această temă şi să aşeze într-un mod echitabil remuneraţiile în sistemul judiciar, între categoriile profesionale", a afirmat ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite