Sinistraţii solicită reevaluarea locuinţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinistraţii solicită reevaluarea locuinţelor
Sinistraţii solicită reevaluarea locuinţelor

Pentru o casă cu opt camere se oferă despăgubiri în bani la cursul euro din 2007, din care, spun oamenii, abia se poate cumpăra o garsonieră

O comisie a Corpului de Control a prim-ministrului a venit, ieri, în oraşul Ocnele Mari. Comisia rămâne în zonă până la 21 august, perioadă în care va verifica modul în care s-au făcut evaluările pentru acordarea de despăgubiri persoanelor ale căror proprietăţi au fost afectate de saramura care s-a revărsat din Câmpurile I şi II de Sonde.

Comisia a mers la familiile care au casele în faţa saramurii şi care nu sunt de acord cu despăgubirile. Oamenilor li s-a explicat că vor fi despăgubiţi la cursul monedei euro din 2007, iar dacă nu sunt de acord, pot solicita o nouă reevaluare, dar la ea se va ţine cont şi de faptul că preţurile la imobiliare au scăzut mult anul acesta. „Banii se dau la cursul euro din 2007, pentru că aşa a hotărât Guvernul. Dacă nu doriţi acest lucru, aveţi termen ca până joi dimineaţă să solicitaţi o nouă reevaluare a locuinţei şi terenului. La reevaluare se va ţine cont şi de scăderea preţurilor imobiliarelor din ultima perioadă“, le-a explicat oamenilor Sabin Purcaru, directorul SC Conversmin SA.

Oamenii optează pentru reevaluare

Comisia a mers la opt familii care nu sunt de acord cu despăgubirile: Hodorog, Uţă, Chiripuş, Bratu, Fetele, Comănceanu, Smărăndescu şi Covaliu. Familia Fetele are o casă cu opt camere şi i s-a dat 183.000 de lei. „Nu sunt de acord cu suma. O să cer o reevaluare“, a declarat Ion Fetele. Maria Comănceanu are trei construcţii care au în total şapte camere, plus fânarul, magazia şi alte anexe.

„Să mi se facă o casă cu patru camere şi două garsoniere. La ultima evaluare mi s-au dat peste 200.000 de lei, foarte puţin la câte am. Optez tot pentru reevaluare“, a spus femeia. Ionuţ Smărăndescu şi Carmen Covaliu au locuinţele în aceeaşi curte. „Vor să ne despăgubească la valoarea euro din 2007. Ni s-au dat 100.000 de lei pe două case. Nu avem cum să fim de acord. Vrem să ni se facă o casă cu trei camere şi o garsonieră. O să ne facem dreptate în instanţă“, a declarat Daniela Smărăndescu.

Reprezentanţii Corpului de Control al prim-ministrului au refuzat să dea declaraţii de presă. Controlul va fi finalizat în zilele următoare şi se va întocmi un raport care va fi prezentat prim-ministrului Emil Boc cu concluzii, constatări, măsuri şi propuneri. „În cursul zilei de astăzi, la Ocne va fi prezentă o nouă comisie de evaluare din partea societăţii Conversmin, pentru a detensiona şi reevalua situaţia gospodăriilor familiilor aflate în zona inundabilă a lacului nou“, a declarat Carmen Niţu, consilierul prefectului.

În zonă se menţine codul roşu. Din Câmpul I s-au scos 200.000 de metri cubi de saramură, din care 65.000 s-au deversat în lacul nou, către casele oamenilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite