Sinistraţii, lăsaţi pradă îngheţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de familii din Moldova se pregătesc să-şi petreacă iarna în adăposturi improvizate Peste moldovenii rămaşi fără case în urma inundaţiilor a căzut acum a doua năpastă: frigul.

Sute de familii din Moldova se pregătesc să-şi petreacă iarna în adăposturi improvizate

Peste moldovenii rămaşi fără case în urma inundaţiilor a căzut acum a doua năpastă: frigul. Oamenii zgribulesc în aşteptarea caselor promise de Guvern.

Cea mai gravă situaţie se înregistrează in localitatea băcăuană Săuceşti, unde peste 400 de familii zgribulesc prin corturi militare, şoproane şi magazii improvizate.

Locuinţele promise de Guvern nu sunt gata, iar la multe dintre ele nici măcar n-a început construcţia.

"Înţepenesc de frig"

"Mi-au pus jandarmii un cort aicea în curte. Doar că nu mă plouă, dar, în rest, înţepenesc de frig toată noaptea. Dormim îmbracaţi cu cojoace pe noi şi ne învelim cu plapuma de lână şi tot dârdâim", se vaită Catinca Lepădatu, o bătrână de 82 de ani.

Culmea, femeia este invidiată de alţi săteni. "Noi nu am mai prins cort. Dorm într-o fostă magazie în care colcăie şobolanii, iar copiii i-am trimis la o mătuşă", spune Vasile Rusu.

Condiţii ca-n Evul Mediu

Cele 74 de familii sinistrate din Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani) îşi împrumută unii altora caloriferele electrice. Jumătate dintre ei nu au nicio sursă de încălzire, iar temperatura în modulele de locuit abia atinge 15 grade Celsius. "Dacă acum e aşa, apoi în februarie ne scot morţi de aici, ca pe şobolani. Nu se poate trăi în casele astea de plastic", se plânge Mioara Baciu.

Mai mult, în tabăra de sinistraţi nu există apă potabilă şi reţea de canalizare. Firmele de construcţii au montat ieri o primă cabină de duş, dar fără apă caldă.

Somn la 5 grade Celsius

În satul sucevean Ţibeni, cele 23 de familii sinistrate suportă cu stoicism temperaturile care coboară noaptea până la 4-5 grade Celsius. Oamenii au ajuns să urască modulele de locuit puse la dispoziţie de autorităţi.

O situaţie deosebită este cea a familiei Tomşa, cu cinci copii minori. Părinţilor le este teamă că aceştia s-ar putea îmbolnăvi. Primarul Ştefan Cramarciuc promite că va cumpăra radiatoare electrice pe care le va împărţi sinistraţilor. (Au contribuit Mihaela Iacob şi Sandrinio Neagu)

Edilii încă mai caută constructori

Autorităţile spun că există prea puţine firme de construcţii care să ridice noile case pentru sinistraţi. "Pentru 100 de case trebuie să găsim alţi constructori. Firmele care au luat contracte până acum nu pot termina toate casele până la 1 decembrie", a declarat subprefectul de Bacău Constantin Scripăţ.

Dacă acum e aşa, apoi în februarie ne scot morţi de aici, ca pe şobolani
Mioara Baciu,
sinistrată

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite