Sinistraţii nu vor „case de unică folosinţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinistraţii nu vor „case de unică folosinţă“
Sinistraţii nu vor „case de unică folosinţă“

Nemulţumiţi de despăgubiri, aceştia ameninţă că vor da statul în judecată

În această dimineaţă, Ana Ciriperu, la cei 79 de ani, una dintre femeile evacuate din faţa saramurii, ducea într-o pungă din plastic, mâncare la câinele lup, singurul care a rămas de pază la gospodăria din care a fost evacuată la 8 august. Bunurile din casă i-au fost mutate la complexul comercial din centrul oraşului, iar ea locuieşte într-un apartament din oraş. „Nu dorm la apartament şi nici aici acasă, ci merg în oraş, la copii. Vin însă în fiecare zi să dau de mâncare la câine. Sunt necăjită rău, maică! Sunt la a treia strămutare“, mărturiseşte bătrâna. Ana Ciriperu îşi aminteşte că prima dată a fost evacuată în 1991.
„Atunci m-au mutat din cauza motorinei, că venea peste noi şi mirosea de nu puteai să găteşti sau să mănânci ceva“, spune bătrâna. A doua oară, a fost evacuată în 2001, când a picat Câmpul II Ţeica.

„Ne-am ars cu ciorbă, acum suflăm şi în iaurt“


„A venit saramura amestecată cu motorină peste casa noastră. Soţul a suferit atunci un atac cerebral, în urma căruia a rămas paralizat. A stat la pat până în 2007, când a murit“, povesteşte Ana Ciriperu. Din 2001 s-a mutat în satul Cosota din Ocne. „Acum vine saramura din Câmpul I. Pot să mă mute şi de cinci ori, că mie nu îmi e frică“, susţine bătrâna, care va pleca din Ocne. Ea a acceptat să i se facă o altă casă în cartierul Copăcelu din Râmnicu Vâlcea.
Familia Fetele este propusă pentru a fi evacuată a doua oară, dar oamenii refuză să plece. „Am mai fost evacuaţi în 2001, când a picat Ţeica. Atunci am pierdut casa, fânarul, alte anexe şi 11.000 de metri pătraţi de teren. Ne-au dat 60.000 de lei, doar pe casă. Pe teren nu am primit nimic. Deci, ne-am ars o dată cu ciorbă, acum suflăm şi în iaurt“, povesteşte Veronica Fetele. Familia şi-a construit o a doua casă, cu zece camere,  după ce a pierdut-o pe prima. „Anul trecut ne-au oferit la evaluare 120.000 de lei, doar pe casă. Nu s-a luat în calcul terenul de 2.000 de metri pătraţi şi nici gardul care e zidit. Ni s-a spus că gardul nu intră la evaluare. Nu am fost de acord cu suma. Şi eu şi soţul am muncit 35 de ani la Oltchim, în mediu toxic, de ne-am pierdut şi dinţii din gură ca să ne facem o casă, iar reprezentanţii societăţii Conversmin şi ai Exploatării Miniere nu ne despăgubesc la valoarea reală“, susţine femeia.

„O să ne judecăm cu statul la CEDO“


 Comisia de evaluare i-a oferit familiei Fetele, recent, 180.000 de lei despăgubire, să plece din zonă. „ Le-am cerut să ne facă o casă la fel ca asta, să respecte proiectul şi să ne dea 2.000 de metri de teren şi nu vor. Ne cred proşti. Nu vrem casă de unică folosinţă, cea pe care o avem poate fi folosită de două, trei generaţii“, susţine Veronica Fetele. Ea spune că nici dacă saramura va veni peste casa ei, nu va pleca.
„Zic că o să ne scoată cu forţa cu jandarmii. Dacă se întâmplă asta, o să ne judecăm cu statul la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), să ne facem dreptate. Nu vrem decât să fim despăgubiţi la valoarea reală“, precizează femeia.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite