Sinistraţii nu sunt mulţumiţi de despăgubiri
0
11 familii din zona de risc au refuzat construcţia caselor şi despăgubirile în bani
Dintre sinistraţii care locuiesc în zona de risc a Câmpului I doar o parte a acceptat propunerile autorităţilor. 11 familii nu au căzut de acord la preţ. „Am casă pe două niveluri cu două intrări. Nu ne-am înţeles la negocieri. Le-am cerut să ne facă o casă la fel la Căzăneşti, dar nu vor. Au vrut să ne evacueze bunurile, dar ne-am opus. Am casă cu şase camere. Ei mi-au oferit una cu patru camere şi o intrare. Nu accept aşa ceva“, a declarat Petre Ţarfulea, care locuieşte în zona de risc a Câmpului I. Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea a mai precizat că zilele acestea o să continue negocierile cu familiile care nu au acceptat nici bani, dar nici case.
Vana digului de retenţie nu s-a reparat încă
În zonă se menţine codul roşu şi 20 de cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea sunt pregătite să acţioneze cu o barcă pneumatică, un camion, o autospecială şi o salvare SMURD, în cazul în care fenomenul de prăbuşire din Câmpul I scapă de sub control. Ieri, ISU a dus şase tone de apă potabilă în zona Cosota, la 20 de familii care se aprovizionau din fântânile în care s-a infiltrat saramura. Până în acest moment, nu se pune problema evacuării altor persoane sau bunuri.
Vana digului de retenţie din Câmpul II de Sonde care s-a blocat în noaptea de sâmbătă spre duminică trebuie reparată cât mai repede. Vana ducea saramura pe Platforma Chimică. În momentul în care s-a blocat, staţia de pompare nu a mai putut să preia lichidul, iar 500 de metri cubi de saramură au ajuns în apele Oltului. „În 48 de ore se va remedia defecţiunea. Într-adevăr s-a scurs în râul Olt o cantitate mică de saramură. La ora actuală nu avem probleme deosebite. Ţinta noastră e să încercăm să evităm pe cât posibil deversarea saramurii peste culturile agricole, pentru ca oamenii să îşi mai recupereze câte ceva“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea.
În paralel cu reparaţia vanei, autorităţile trebuie să găsească o soluţie prin care să deverseze saramura din lacul din Câmpul II în acumularea nouă, pentru că digul de retenţie din jurul craterului din acest câmp este fisurat şi nu poate prelua saramura. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Vâlcea susţin că nu au aplicat amenzi pentru că saramura a ajuns în Olt, deoarece cantitatea a fost foarte mică şi s-a făcut diluţie.