Sinistraţii, la negocieri cu Guvernul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sinistraţii, la negocieri cu Guvernul
Sinistraţii, la negocieri cu Guvernul

Primarul Ocnelor Mari nu a putut ajunge la o înţelegere cu cele 8 familii rămase în zonă

O comisie a Corpului de Control al prim-ministrului era aşteptată la Ocnele Mari, la închiderea ediţiei. În zonă trebuia să ajungă şi o comisie care să negocieze despăgubirile cu familiile nemulţumite. Membrii celor opt familii rămase în calea saramurii au luat, ieri, la rost autorităţile. Ei sunt supăraţi pentru că nu sunt despăgubiţi corect pentru bunurile lor.

„Vrem 155.000 de euro“


„Vreau să primesc bani şi pe casă, şi pe teren la valoarea reală şi plec din zonă. Refuz să mi se facă locuinţă la Căzăneşti, pentru că nu îmi place acolo“, le-a explicat Doru Bratu autorităţilor. „Suntem cinci persoane, pe care ne bagă într-o cameră mică la tabără. Lucrurile ni le duc într-o parte, iar animalele în alta“, a explicat supărat Bratu. Un alt localnic, Robert Uţă, are casă cu 12 camere. „Ni s-au oferit 120.000 de euro. Nu suntem de acord cu suma. Vrem 155.000 de euro, sumă în care să fie inclusă şi plata terenului de 2.500 de metri pătraţi. Noi o să fim opt persoane într-o cameră, şi acolo nu sunt nici condiţii“, a precizat Uţă.
Petre Iordache, primarul oraşului, le-a spus oamenilor că nu îi poate duce decât la tabără. „Domnule, e situaţie de război. Nu am ce să vă fac“, le-a spus edilul localnicilor. Robert Uţă l-a pus pe primar să îi arate Complexul Comercial unde depozitează bunurile oamenilor. Unul din geamurile complexului e spart, iar Uţă i-a spus edilului că pe acolo vor intra şoarecii şi vor distruge totul. În replică, Petre Iordache i-a răspuns: „Dar ce, dumneata nu ai şoareci acasă?”. Oamenii au cerut explicaţii şi profesorului Florian Zamfirescu, care studiază fenomenul de prăbuşire. „În 2006 aţi venit la Ocne cu o Dacie şi acum aveţi 4X4. V-aţi uitat la multe filme americane şi spuneţi că pentru binele localităţii sacrificaţi câteva familii“, i-a spus revoltat Bogdan Cârciumaru profesorului. Zamfirescu a susţinut că nu are maşină personală şi autoturismul 4x4 aparţine firmei la care lucrează.

Reprezentanţii Guvernului vin la Ocne


„Nu sunt eu de vină că nu s-au făcut casele acestor oameni. De vină e birocraţia acestui stat. Anul trecut când erau bani nu a fost teren. Acum avem teren, dar nu sunt bani pentru case“, a precizat profesorul. Zamfirescu le-a spus oamenilor că dacă opreşte deversarea de saramură în lacul nou, nivelul va creşte foarte mult în craterul care s-a format în Câmpul I şi saramura se va revărsa pe versanţi, iar pericolul va fi mult mai mare. „Construcţia caselor şi despăgubirile ţin de SC Conversmin SA. O comisie guvernamentală va veni astăzi în zonă ca să discute cu oamenii nemulţumiţi de despăgubiri“, a afirmat Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea.
Saramura care se deversează din Câmpul I, în lacul nou, a intrat, ieri, în casa familiei Hodorog. „A intrat apa în beci. Gardul e jumătate în saramură. Acum mi-a prăpădit şi viţa-de-vie şi merii“, ne-a povestit Ion Hodorog, în timp ce îşi demonta gardurile şi uşile de la casă. „Le duc cu un tractor la adăpostul de la tabără. Iau şi lemnele ca să nu mi le care saramura“, spune Hodorog. Saramura se afla, aseară, la cinci metri distanţă şi de locuinţa Anei Ciriperu. „E tot albastru în jur. Suntem terminaţi că saramura creşte“, spune plângând bătrâna. Ana Ciriperu a fost mutată pe 8 august într-o garsonieră în oraş, dar nu stă acolo pentru că nu are lumină.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite