Singurul cinematograf din oraş stă „să moară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmele care rulează la „Dacia” sunt urmărite de mai puţin de 20 de spectatori pe zi, albaiulienii preferând să se uite la TV. De la filmul Titanic, care a rulat în anul 1997, cinematograful nu a mai avut sala plină.

 În ultimii ani, cinematograful „Dacia” din Alba Iulia a resimţit din plin efectele negative ale dezvoltării tehnologiei. Lipsa investiţiilor, respectiv dezvoltarea televiziunii prin cablu şi a internetului, au făcut ca singurul cinematograf din oraş să fie ocolit. Obiectivul cultural, aflat acum în subordinea companiei ,,RomaniaFilm” Bucureşti, a fost dat în funcţiune în anul 1978.
De atunci, nu a suferit multe lucrări de modernizare. „În ultima perioadă nu s-au făcut multe lucrări. Totuşi, recent s-au modernizat grupurile sanitare”, a spus Elena Barna, administratorul cinematografului. Declinul cinematografului a început în anul 1998. „Până atunci a fost administrat de filiala judeţeană. Apoi a fost arondat la Sibiu, din 2004 ne-a luat Clujul, iar din 2007 «RomâniaFilm» Bucureşti”, a declarat Elena Barna. 

Cel mult 500 de spectatori pe lună

Foarte puţini oameni din Alba Iulia vin să vadă filmul de la cinematograf.
„Lunar avem câte 400, maximum 500, de spectatori. Cheltuielile sunt foarte ridicate. Acestea se ridică lunar la câte 70 - 80 de milioane lei vechi. E foarte mult, comparativ cu încasările de pe bilete”, a mai spus reprezentantul cinematografului. Numărul spectatorilor diferă în funcţie de filmul care rulează. „La filmele de acţiune preferă să vină la spectacolul de la ora 21.00. Dacă filmul e o comedie sau desene animate, atunci vin la primul spectacol, pentru că e şi biletul cu preţ redus”, a precizat Elena Barna. Cinematograful ar fi trebui să treacă, de la 1 iulie, la administraţia publică locală. Decizia a fost amânată, însă.
„Ar fi mult mai bine aşa. Probabil că sunt primării care nu doresc acest lucru. Adevărul e că «RomâniaFilm» are nişte datorii faţă de bugetul de stat. Situaţia la ora acuală nu e prea bună. Într-o perioadă se zicea că ne iau primăriile de la 1 iulie, dar deocamdată continuăm tot aşa”, a mai spus Elena Barna.

Titanic, ultimul film cu sala plină

În fiecare săptămână, cinefilii albaiulieni pot viziona filme bune, apărute recent. Cu toate acestea, de mai bine de 10 ani, sala cinematografului „Dacia” nu a mai fost plină. „De la Titanic, nu a mai fost vreun film să fie sala plină. Aceasta se întâmpla prin anul 1997. E vorba şi de publicul nostru. Alba Iulia diferă foarte mult faţă de oraşele mari. Trebuie pusă la punct sala, lucru pe care l-a observat şi conducerea de la Bucureşti. În ziua de astăzi, contează confortul. Spectatorii sunt mai pretenţioşi”, a completat administratorul.
În timpul săptămânii, filmele rulează în două reprize, de la ora 17.00 şi de la ora 19.30, iar în weekend şi de la ora 22.00. Preţul unui bilet este de şase lei, iar la primul spectacol valoarea biletului este de patru lei. 

Mersul la cinema, o amintire

Locuitorii din Alba Iulia au uitat cum este să mergi la cinema. „Prefer să vizionez acasă un film, decât să merg la cinematograf. Cred că nu am mai fost la cinema de vreo 20 de ani”, ne-a spus Mariana Pop, în vârstă de 51 de ani. „La cinema, mai ales aici în Alba Iulia nu prea merg. Sunt studentă în Cluj, şi acolo merg destul de des la film”, a spus albaiulianca Raluca Drăgan, de 20 de ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite