Singuri pe lume: un orfan şi capra sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Singuri pe lume: un orfan şi capra sa
Singuri pe lume: un orfan şi capra sa

După ce nu a mai suportat să vadă cum tatăl îi violează sora, un copil de 13 ani, Alin Profir, s-a refugiat la Centrul de minori Bârlad, refuzând însă să se despartă de capra sa.Asistenţii sociali spun că, în momentul internării lui Alin la Centrul de Copii Bârlad, acesta plângea fiindcă urma să fie despărţit de prietena sa, capra „Fetiţa“. Singura lui prietenă.

La 13 ani, Alin Profir a încetat să mai fie copilul cu acest nume. Născut în comuna vasluiană Băcani, în momentul în care a fost luat de către angajaţii de la Protecţia Copilului şi dus la Bârlad, acesta deja suferise, timp de opt luni de zile, supliciul de a fi martorul indirect al transformării surorii sale în iubita tatălui.

Suferinţă ascunsă

Scandalul din Băcani a izbucnit în ziua de Sfântul Ilie. În acea dimineaţă, sora lui Alin fugea de acasă, sub un ultim avertisment al tatălui: „Scapi acum, dar te prind diseară“. Fata s-a refugiat la unchiul ei, căruia i-a povestit totul.

Cercetările aveau să înceapă imediat. A ieşit faptul că, deşi incestul era minuţios programat, Alin ştia tot ce se întâmplă, suferind în tăcere. Timp de opt luni înfruntase, fără ca nimeni să ştie, o parte din ruşinea familiei sale, de fel din comuna Băcani.  La finalul aceleiaşi zile, 22 iulie, tatăl său era arestat preventiv pentru abuz sexual cu o minoră şi incest, într-o amestecătură de evenimente ce aveau să distrugă definitiv bunul renume al familiei Profir.

Incesturi minuţios programate

Potrivit lui Ionel Brătianu, şeful centrului de minori şi cel care i-a întocmit evaluarea psihologică, Alin ştiuse în permanenţă ceea ce se întâmpla în casa familiei, fără a fi vreodată martor efectiv însă. Tatăl său, considerat în comunitate o persoană familistă şi liniştită, îşi programa escapadele incestuoase cu minuţiozitatea unui criminal în serie: acestea aveau loc dimineaţa, când nevasta era plecată la câmp, iar fiul trimis pe afară. Totul era cronometrat, în aşa fel încât nimeni să nu intre la bănuieli.

 În plus, pentru a menţine aparenţa normalităţii în familie, Neculai Profir îşi petrecea serile alături de soţie. Pentru viol şi incest, tatăl copiilor riscă acum o pedeapsă de 18 ani de închisoare.

Spre seară, momentul trans­ferului lui Alin la Centrul de minori din Bârlad, copilul  a pus „o singură condiţie“ pentru a se lăsa dus de acasă: să-i fie adusă capra pe care o primise cadou chiar de la tatăl său.   Singura fiinţă în prezenţa căreia Alin se simţea în siguranţă, de la care nu se aştepta să-i facă rău.

„Băiatul cu capra“

Din momentul internării în centrul de copii, băiatul a încetat să mai fie Alin sau “Al lui Profir”, primind noua poreclă după care este cunoscut în zonă, ba chiar şi în satul unde se născuse şi copilărise: “Băiatul cu capra”.

Iar de aici, n-a mai fost decât un singur pas pentru ca drama lui Alin Profir să devină, printre majoritatea oamenilor simpli, simbolul unei poveşti senzaţionale, numai bună de redat pentru descreţirea frunţilor sau ca simbol regional.

Singura dorinţă a lui Alin

Impactul acţiunilor tatălui asupra psihicului lui Alin au putut fi greu identificate de evaluatori.În primă fază, băiatul a povestit, plângând în continuu, teribilul secret pe care-l ţinuse ascuns opt luni. În momentul în care s-a pus problema mutării minorului la un centru de asistenţă din Bârlad, Alin a refuzat, izbucnind în plâns.

Singura modalitate prin care psihologii au reuşit să-l convingă a fost acceptându-i marea dorinţă: să-i fie adusă de acasă, de la Băcani, capra preferată, botezată de copil “Fetiţa”. Animalul îi fusese făcut cadou băiatului chiar de tatăl său. 

Tatăl a recunoscut totul

Imediat după începerea anchetei, Neculai Profir a recunoscut toate faptele povestite de către cei doi copii ai săi. Bărbatul a fost dus apoi în faţa judecătorilor care l-au arestat preventiv pentru
viol şi incest.

image
image

Alin este mai ataşat de capra lui, decât de părinţi, care au reprezentat ceva rău în viaţa lui, o sursă de durere şi nefericire.

image


Ionel Brătianu
psiholog

Sătenii vorbesc mai mult despre „Fetiţa“

Animalul preferat al lui Alin, adus în mare grabă din Băcani şi legat cu un lanţ de gardul centrului pentru minori din Bârlad, a ajuns peste noapte adevăratul „star“ al poveştii băiatului.

În afara medicilor psihologi de la Bârlad şi a educatoarelor care au grijă de copiii de aici, toţi confundă povestea lui Alin cu povestea caprei acestuia, fiind cel puţini doctoranzi în tot felul de probleme complexe, pe care ţi le explică cu lux de amănunte: cum a ajuns capra acolo, ce face capra toată ziua, ce greutăţi presupune întreţinerea unui astfel de animal etc.

Toader Mardare, paznic la centrul din Bârlad, întâmpină jurnaliştii direct cu întrebarea: “Aţi venit pentru copilul cu capră?” Iar de aici se lansează într-o serie de presupoziţii complicate şi meditaţii despre activitatea sa, raportată la comportamentul caprei: “Băiatul ăsta cu capra, că aşa îi zicem noi, n-a vrut să vină aici fără animalul lui. Am auzit că se dădea cu capul de masă ca să-i aducă şi capra. I-am dat drumul animalului într-o zi, a fugit în biserică. Toată ziua m-a alergat. Am găsit-o la etajul doi, fugise la copii. Capra asta e animalul dracului, dacă-i dai un lemn, se suie pe casă”, povesteşte Mardare.

Unchiul copiilor vrea legea Talionului

Efectul transformării lui Alin în „Băiatul cu capra“ se simte chiar şi în satul natal al băiatului. Alin, cel cunoscut de toată lumea de mic, s-a tranformat brusc în “băiatul care nu a vrut să se mute la Bârlad fără capră”. Singurul care mai pare ancorat în adevărata poveste şi implicaţiile acesteia este unchiul lui Alin, Silviu Rusu, care nu se sfieşte să anunţe că va recurge la o justiţie proprie, dacă instituţiile statului nu-l pedepsesc pe Neculai Profir.

„Este cel mai josnic lucru de pe lumea asta. Eu am să-i fac felul dacă nu îi dă destui ani de închisoare pentru incest”, ameninţă Rusu. Bunica tinerei îşi aminteşte că tatăl era foarte protector cu sora lui Alin. “Fata a crescut la noi, avea tot ce îi trebuie. A venit într-o zi tatăl ei şi a luat-o. Nu o lăsa să iasă din ogradă de frică să nu se ia cineva de ea”, a povestit Silvia Ivan, bunica fetei.

La Direcţia de Asistenţă Socială a primăriei din localitate, Iulian Bâgu, asistent social, ştie totul despre “povestea cu capra”, dar abia articulează trei cuvinte când vine vorba despre familia băiatului: „Mai beau, dar numai în curte la ei. Erau buni creştini. Nimeni nu se aştepta la asta”, explică acesta. Şi asta-i tot. Un eveniment care a trecut. Însă, în urma lui au rămas doi copii mutilaţi sufleteşte pentru toată viaţa.

image
image

 Fata a crescut la noi, avea tot ce îi trebuie. A venit într-o zi tatăl ei şi a luat-o. Nu o lăsa să iasă din ogradă de frică să nu se ia cineva de ea.

image


Silvia Ivan
bunica celor doi copii

„Membrii familiei nu fac diferenţa între bine şi rău“

image

Adusă şi ea în Centrul de Copii Bârlad, capra Fetiţa se află în îngrijirea directorului Ionel Brătianu


Primele concluzii ale investigaţiei psihologice au scos la iveală detalii halucinante. În cuvintele psihologului Ionel Brătianu, „atât soţia, cât şi bunicii copiilor înţelegeau gravitatea faptelor lui Neculai, dar cu jumătate de măsură. Plângeau la început, însă apoi spuneau că, dacă ar fi recunoscut, l-ar fi iertat“.

Sora lui Alin a fost adusă, alături de fratele ei, la centrul de minori din Bârlad. Tatăl a fost arestat, iar mama a dispărut fără urmă. Alături de cei doi copii, mama şi bunicii vor fi incluşi într-un program similar de consiliere psihologică.

Tatăl îşi ameninţa fiica cu moartea

Toţi membrii familiei Profir au plâns încontinuu în timpul interogatoriului anchetatorilor.  Sora lui Alin a povestit cum tatăl o ameninţa cu moartea dacă nu voia să i se supună. Soţia a mărturisit că, în ciuda acestui “mic incident”, îşi iubeşte soţul şi este alături de el. 

La fel au procedat şi bunicii copiilor, fapt ce i-a determinat pe psihologi să conchidă că aceştia „nu reuşesc să facă diferenţa între bine şi rău“. În plus, specialiştii au mai ajuns la concluzia că relaţia incestuoasă îşi pierduse, de multă vreme, orice valoare negativă, neconformă cu legea în ochii tatălui.

„Se îndrăgostise de fiică, vedea în ea o parteneră de viaţă. Îşi retrăsese copiii de la liceu, să-i ţină mai aproape de el, pentru a fi sigur de control şi de lipsa posibilităţii ca aceştia să povestească cuiva”, încheie Ionel Brătianu.

„Este vorba de lumea afectivă a copilului“

Psihologii pun dorinţa copilului de a sta alături de capra sa pe seama nevoii de a investi afectiv într-un lucru despre care ştie că îi va fi tot timpul aproape şi nu îi va face rău. “Este vorba aici despre ataşament şi lumea afectivă a acestui copil. El este mai ataşat de  capra lui decât de părinţi, care au reprezentat ceva rău în viaţa lui, o sursă de durere şi nefericire”, explică acelaşi Ionel Brătianu.

Oricât ar părea de „senzaţională“ prezenţa unui animal în Centrul de minori de la Bârlad, nu este una singulară. Psihologii de aici povestesc despre existenţa unui caz, aproape tras la indigo, care a avut loc în urmă cu un an. Ca şi în povestea lui Alin, era vorba despre un băiat care fusese martor la incestul tatălui său şi care refuza să fie internat fără gâsca sa favorită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite