"Singura şansă a oraşului de a ieşi din sărăcie o reprezintă UE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în Botoşani un oraş frumos, cu foarte multe spaţii verzi. Botoşaniul este un oraş foarte sărac, în care lucrurile se mişcă încet, dar sigur. - Botoşaniul pare izolat de restul marilor

în Botoşani un oraş frumos, cu foarte multe spaţii verzi. Botoşaniul este un oraş foarte sărac, în care lucrurile se mişcă încet, dar sigur.
- Botoşaniul pare izolat de restul marilor oraşe din ţară. Legăturile Botoşaniului cu Bucureştiul se realizează prin două trenuri zilnice, şi câteva curse de autocar. Din moment ce Botoşaniul va fi lângă viitoarea frontieră de est a Uniunii Europene, cum vedeţi ieşirea din această stare?
- Unul dintre marile handicapuri ale Botoşaniului este, într-adevăr, lipsa infrastructurii. Este o problemă a guvernanţilor, indiferent de culoarea politică, de a scoate Botoşaniul din această stare. Pe de altă parte, eu sunt convins că singura noastră şansă o reprezintă Uniunea Europeană. Mutarea graniţei Europei aici, lângă noi, va aduce şi investiţii noi, mai ales în infrastructură.
- Botoşaniul este cunoscut ca unul dintre cele mai sărace oraşe din ţară. Aveţi o strategie de dezvoltare la nivel local, la care să participe şi Consiliul Judeţean?
- Bugetul oraşului este unul destul de mic, aproximativ 170 miliarde de lei. Chiar şi aşa, noi avem o strategie de dezvoltare după 2007. Singura noastră posibilitate este să folosim banii europeni. Am luat un credit de 250 miliarde de lei, pentru modernizarea drumurilor, dar şi pentru construirea a nouă mii de locuri de parcare. Ne gândim să mai luăm un credit… Marea noastră performanţă, care ne permite să visăm, este că, la sfârşitul lui 2005, municipiul Botoşani nu avea nicio datorie la nimeni.
- În acest moment există peste 7.000 de şomeri în Botoşani. La începutul mandatului aţi iniţiat o campanie pentru reducerea numărului asistaţilor social. Vă gândiţi să demaraţi o campanie similară pentru a-i determina să se angajeze?
- Când am venit la primărie, am redus la o treime numărul celor care primeau ajutorul social. Am redus de peste 14 ori numărul celor care mâncau la cantina de ajutor social. Acum, în momentul în care vin şi cer ajutorul social, le spunem: "Poftim, îţi oferim un loc de muncă". Am avut discuţii şi cu cei de la Agenţia judeţeană de ocupare a locurilor de muncă, şi cu patronii de societăţi din Botoşani.
- Domnule Cătălin Flutur, v-aţi gândit ce veţi face după ce nu veţi mai fi primar?
- Aaa…, am ce face. Legea îmi şi spune: mă voi întoarce la afacerile pe care le-am lăsat acum 2 ani. Aş putea să mă întorc la regia pe care am condus-o ani buni. Sau în politică…. Nu am pierdut niciodată în viaţă până acum. Oricum, în 2008, pot spune că în Botoşani vor fi lucruri care vor purta pecetea "Flutur".

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite