Sindicatele cer pensionarea la 64 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicatele cer pensionarea la 64 de ani
Sindicatele cer pensionarea la 64 de ani

Premierul Emil Boc şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea,  au avut ieri o primă discuţie cu reprezentanţii principalelor centrale sindicale pe marginea noii legi a pensiilor.

Sindicatele au cerut ca, în baza principiului obligativităţii stipulat de lege, avocaţii şi reprezentanţii cultelor să fie incluşi în sistemul public de pensii. 

O altă problemă ridicată de sindicate a fost aceea a vârstei de pensionare. „Noi vrem să atingem vârste de pensionare de 65 de ani, în condiţiile în care psrenţa de viaţă este de 69 de ani la bărbaţi şi 71 de ani la femei.

Păi francezii ies într-adevăr la 65 de ani la pensie, dar ei trăiesc 80 de ani bărbaţii şi 83 de ani femeile”, a spus Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa.

Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa,  a declarat că vârsta de pensionare standard pe care o cer sindicatele este de 64 de ani. „Un an în minus este important. Vârsta de pensionare la bărbaţi este acum de 63 de ani, iar la femei 58.

Pentru bărbaţi ar fi un an de muncă mai puţin, dar pentru femei ar fi un câştig pentru că vârsta de pensionare creşte încet. Femeile vor ajunge să se pensioneze la 65 de ani, undeva în jurul anului 2030”, a explicat Dandea. Discuţiile pe marginea proiectului de lege vor continua marţi.

Modificări propuse

-Vârsta standard de pensionare 64 de ani.
-Includerea profesiilor liberale în sistemul public de pensii.
-Pensia de invaliditate să nu mai fie suportată din sistemul public ci din fondul de risc profesional care deja există.
-Îmbunătăţirea condiţiilor de pensionare anticipată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite