Sindicatele contestă echivalările anunţate de Executiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicatele din Administraţie şi cele din Educaţie resping criteriile de echivalare a funcţiilor adoptate ieri de Guvern şi spun că nu au fost înştiinţate cu privire la forma finală a ordonanţei. “Noi nu suntem de acord cu raportul de 1 la 15 dintre salariul minim şi cel maxim.

Asta înseamnă că în cazul în care salariul minim e de 600 lei, cel maxim va fi de 9.000 lei, ceea ce înseamnă o diferenţă mare”, spune Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Acesta afirmă că sindicaliştii nu ştiau nici de nota introdusă de Ministerul Muncii potrivit căreia un profesor de gradul l, cu 10 ani vechime, va fi echivalentul unui plutonier adjutant.

“Eu cred că un profesor de gradul l trebuie să fie echivalentul cel puţin al unui maior. La negocieri noi nu am fost de acord cu această echivalare, dar ei au introdus-o în Guvern ca şi când noi am fi fost de acord”, a mai spus Cornea.

O lege care să cuprindă toate funcţiile

“Guvernul ar trebui să discute foarte clar compararea funcţiilor. Principiile astea propuse de ei sunt nişte generalităţi ştiute de toată lumea. Noi vrem să ştim cum se echivalează funcţiile”, a declarat Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Acesta mai spune că sindicaliştii din Educaţie nu vor fi de acord cu o lege de salarizare unică până nu vor fi puse în discuţie toate funcţiile, de la portar de institut până la preşedinte.

Nici funcţionarii publici nu sunt de acord cu raportul de 1 la 15 dintre salaraiul minim şi cel maxim. Ei spun că echivalările prezentate ieri de Guvern nu au fost negociate ca definitive, ci numai ca variantă de lucru.

“Oricum raportul de 1 la 15 nu este normal. Nicăieri în statele europene nu există un raport mai mare de 1 la 5”, spune Răzvan Bordeanu, vicepreşedintele Alianţei Naţionale a Bugetarilor. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite