Sindicatele din educaţie reiau negocierile cu Ministerul Educaţiei privind descentralizarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, se întâlneşte astăzi cu federaţiile din învăţământ, după ce sindicaliştii au criticat proiectul descentralizării sistemului preuniversitar. Controversele au apărut pe marginea împărţirii responsabilităţilor instituţiilor care vor înfiinţa, desfiinţa şi finanţa unităţile de învăţământ.

Andronescu a stabilit ca întâlnirea să înceapă la ora 9.00, după cum au precizat, pentru NewsIn, surse sindicale. Potrivit unei declaraţii de acum două săptămâni a ministrului Educaţiei, proiectul descentralizării a fost finalizat şi urma să fie făcut public încă de săptămâna trecută.

Ministerul ne-a propus un proiect prost executat, ambiguu şi incomplet. Pe lângă asta, cele trei federaţii din învăţământ au avut amendamente diferite, aşa că negocierile nu au avut rezultate concrete. Proiectul este departe de a fi finalizat”, a declarat secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Marian Pop.

Secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu, a spus că marţi „am reluat discuţiile şi pe ce stabiliserăm deja, adică numirea inspectorilor generali şi a directorilor şcolilor, şi tot nu am ajuns la nici un acord”.

Potrivit sindicaliştilor, controversele au apărut pe marginea împărţirii responsabilităţilor instituţiilor care vor înfiinţa, desfiinţa şi finanţa unităţile de învăţământ.

O altă problemă ar fi, mai spun sindicaliştii, stabilirea componenţei consiliului de administraţie al şcolii, adică a celor care stabilesc destinaţia fondurilor.

Discuţiile nu au avut finalitate nici în privinţa modului în care să fie aleşi directorii şi inspectorii generali.

Negocierile merg greu pentru că descentralizarea înseamnă mai ales schimbarea mentalităţilor. Şcolile ar trebui să-şi primească banii pe care să-i administreze cum ştiu mai bine, iar finanţarea per elev ar trebui să fie criteriul după care se dau fondurile. Nu toţi suntem obişnuiţi, însă, cu o astfel de abordare, aşa că descentralizarea nu se poate face”, a mai spus reprezentantul FEN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite