UPDATE Sindicaliştii: "Reduceri salariale pot avea loc şi în 2011"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Cartel Alfa, Bodgan Hossu
Preşedintele Cartel Alfa, Bodgan Hossu

Preşedintele Traian Băsescu a discutat astăzi, la Palatul Cotroceni, cu liderii confederaţiilor sindicale după ce şeful statului a anunţat joi reducerea salariilor şi a pensiilor pentru a se face economie.

UPDATE 14.25: Discuţiile de la Cotroceni s-au încheiat/ Sindicalişti: Reduceri salariale pot avea loc şi în 2011

Discuţiile de la Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi sindicate s-au finalizat după circa trei ore. Potrivit lu Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei sindicale "Cartel Afla", s-au propus soluţii alternative tăierii veniturilor, precum renunţarea la reducerea la contribuţia angajatului de la pilonul 2 şi trecerea la pilonul 1 ceea ce înseamnă încă circa 400 de milioane de euro pentru CNAS. Alte măsuri propuse de sindicate sunt: revizuirea sistemului de impozitare pe drepturi de autor, PFA, precum şi discutarea reducerii fondului de salarii cu sindicatele. Potrivit acestuia, o decizie privind viitoarele acţiuni de protest va fi luată după discuţiile de marţi de la Parlament.

De asemenea, sindicaliştii au precizat că nu există nicio siguranţă asupra faptului că reduceri salariale nu vor avea loc şi în 2011.

La discuţiile care au loc cu uşile închise au participat liderii Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel Alfa", Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Blocului Naţional Sindical, Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian, precum şi reprezentanţii federaţiilor din educaţie şi din administraţie publică.

Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a anunţat vineri că cele cinci mari confederaţii sindicale au format un comitet de criză şi i-au cerut preşedintelui Traian Băsescu o întâlnire de urgenţă, înaintea finalizării unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), la care să participe şi premierul Emil Boc.

Liderii celor cinci confederaţii au anunţat, vineri, că vor decide luni calendarul de proteste, care va cuprinde mitinguri şi greve generale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite