Sindicaliştii pregătesc pichetări începând de miercuri şi grevă generală din 25 mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând de miercuri şi până în 19 mai, confederaţiilor sindicale prevăd pichetarea Guvernului şi Preşedinţiei în fiecare zi, acţiunile de protest fiind stabilite de principiu, acestea urmând să fie finalizate după consultarea cu liderii din teritoriu şi în funcţie de rezultatele întâlnirii de marţi, de la Palatul Parlamentului.

"În 19 mai va fi organizat un miting masiv în faţa Guvernului, iar din 25 mai se declanşează greva generală în sistemul bugetar", au declarat sursele citate de Mediafax.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, duminică, după discuţiile de la Palatul Cotroceni, că în cadrul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu s-a decis crearea unei structuri de criză din care să facă parte sindicatele, patronatele, reprezentanţi ai Guvernului şi ai partidelor politice, rolul structurii fiind de a analiza măsurile propuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare, dar şi soluţiile alternative.

Hossu a spus că prima întâlnire a structurii de criză va avea loc marţi, la ora 11.00, şi a precizat că aşteaptă să vadă care vor fi rezultatele întâlnirii şi în ce măsură vor fi acceptate solicitările sindicatelor pentru a decide dacă vor continua sau nu protestele.

Liderii celor cinci confederaţii sindicale au constituit, vineri, un comitet de criză, în urma măsurilor anunţate de preşedintele Traian Băsescu după negocierile cu delegaţia FMI şi şi-au retras reprezentanţii sindicali din toate organismele tripartite, ca o primă formă de protest.

Aceştia anunţau că vor decide luni calendarul protestelor, care va cuprinde mitinguri şi greve generale.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat joi seară, după negocierile cu delegaţia FMI, că autorităţile române au ales soluţia reducerii fondului de salarii cu 25%, a pensiilor cu 15% şi să scadă "masiv subvenţiile", în loc de majorarea semnificativă a principalelor taxe, respectiv cota unică şi TVA. Şeful statului a menţionat şi că ajutorul de şomaj va scădea cu 15%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite